1 november vieren we Allerheiligen

Op 1 november viert een groot deel van de wereld Allerheiligen. Een feestdag waarbij doden geëerd worden. Het gaat dan om heiligen, die volgens het katholieke geloof in de hemel zijn gekomen na hun dood. Deze heiligen zouden allerlei goede daden hebben verricht of er was sprake van een wonder. Dan kan iemand heilig worden verklaard. Ook als je martelaar was, kun je heilig worden verklaard. Een martelaar is iemand die veel pijn heeft doorstaan vanwege zijn geloof, of zijn geloof met de dood heeft moeten bekopen. Een dag later, op 2 november, is het Allerzielen. Dan worden alle overledenen herdacht. Over Allerzielen lees je hier meer.

Maar hoe zit het eigenlijik in Nederland? Wordt deze dag gevierd? En waarom hebben Duitsers wel vrij, maar Nederlanders niet? Wij zochten het voor je uit!

Allerheiligen een feestdag voor de doden

Het lijkt zo tegenstrijdig: overleden heiligen herdenken en dat dan een feestdag noemen. Toch gebeurt dat wel. Dat komt omdat Allerheiligen als een dag van hoop wordt gezien. De heiligen zijn in de hemel gekomen en zijn een voorbeeld voor mensen om een goed leven te leiden. Ook staat deze dag voor verbondenheid: samen herdenken. De heiligen zijn een inspiratie om ook goede dingen te doen.

Hoe wordt Allerheiligen gevierd?

Allerheiiligen wordt op verschillende manieren gevierd.

  • Kerkdiensten: op 1 november worden er in veel katholieke kerken speciale missen gehouden ter ere van alle heiligen. Tijdens deze diensten wordt gebeden voor alle heiligen en wordt hun voorbeeld herdacht.
  • Bezoek aan de kerk: niet alleen om een kerkdienst bij te wonen, maar bijvoorbeeld om een kaarsje te branden of te bidden.
  • Goede dingen doen: omdat heiligen bekend staan om hun goede daden, wordt Allerheiligen ook gezien als een dag om zelf goede dingen te doen. Denk aan het helpen van andere mensen of het doen van een donatie aan goede doelen.

De herkomst van Allerheiligen

Allerheiligen gaat heel ver terug. In de vroege middeleeuwen wilde de kerk 1 dag in het jaar wijden aan alle heiligen. De daden van deze heiligen dienen als voorbeeld, ter inspiratie. Maar ook in Romeinse tijd werd werden rond deze tijd al rituelen uitgevoerd die te maken hebben met de overledenen. Het Keltische feest Samhain – waar Halloween van is afgeleid – kan hiermee te maken hebben. Sommige historici denken dat de kerk een ‘heidense feest’ een christelijk tintje wilde geven.

Allerheiligen weinig gevierd in Nederland

Hoe komt het dat we zo weinig horen in Nederland over Allerheiligen? Dat heeft een aantal oorzaken. Beneden de rivieren, dus in Zuid-Nederland, is Allerheililgen beter bekend dan in het noordelijke deel. Dat komt omdat de zuid-kant van oorsprong katholiek is en Allerheiligen een katholieke feestdag is. In het noorden, dat overwegend protestant was, speelde Allerheiligen geen belangrijke rol.

Verder zijn we steeds minder gelovig geworden, waardoor deze traditie steeds minder wordt gevierd.

In andere Europese landen is 1 november wél een belangrijke feestdag. In Duitsland, België en Frankrijk bijvoorbeeld is deze dag een nationale vrije dag.

Waarom Allerzielen in Nederland geen vrije dag is

Deze dag werd in Nederland niet veel gevierd. Ook omdat het land verdeeld was in katholiek en protestant. Dat was in andere Europese landen niet het geval. Het heeft dus vooral te maken met de populariteit van deze dag. Overigens hebben andere landen wel een vrije dag op 1 november. Nederland heeft vrij weinig nationale vrije feestdagen. Dus misschien leuk om 1 november toe te voegen? Wat vind jij een goede dag voor een nationale feestdag? Laat het weten in de comments hieronder!

Afbeelding: Gemini.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *