Actie Zwarte Pieten in Deventer succes: burgemeester draait

Goed nieuws! De actie vorig jaar van Zwarte Pieten in Deventer heeft een postieve uitwerking op de stad. D66-burgemeester Ron König legt zich neer bij de wil van het volk. Als die Zwarte Piet wil, dan blijft Zwarte Piet. Dit is te lezen op de website van De Stentor.

Eind vorig jaar hield een groep van zo’n 25 Zwarte Pieten een demonstratie voor het gemeentehuis van Deventer. Dit naar aanleiding van uitspraken van de D66-burgemeester. Die wilde de subsidie aan de intocht van Sinterklaas stopzetten als er geen RoetveegPieten mee zouden doen. Chantage door de burgemeester, vonden veel inwoners van Deventer.

En dus kwam er protest. Tientallen Zwarte Pieten protesteerden voor het gemeentehuis toen de gemeenteraad over deze kwestie sprak. Het werd, hoe kan het ook anders, 1 groot feest met al die Zwarte Pieten. Ook het NTR-programma De Nieuwe Maan kwam langs om opnames te maken. Kortom: landelijke aandacht voor Deventer.

Columnist Asha ten Broek trok van leer tegen Zwarte Piet en Marc Gilling van het Sint-en Pietengilde (volg hun kanaal op YouTube!) was erbij als voorstander. Helaas kwam er nog geen verlossend antwoord op de vraag of Zwarte Piet zwart zou blijven in Deventer.

Tot nu dus. Zal de democratie in Deventer tóch winnen? Ron König vindt nu, net als premier Rutte, dat het volk gaat over een eventuele aanpassing van Zwarte Piet. Dat moet niet politiek opgelegd worden. En dus is er ook nog hoop voor Groningen en Eindhoven, waar de politiek ook een einde maakte aan Zwarte Piet. En dat terwijl de inwoners in overgrote meerderheid achter de knecht van Sinterklaas staan.

Er is nog wel een groot punt van zorg: de burgemeester is niet heel duidelijk of hij zich écht neerlegt. Hij zegt dat in een democratie rekening gehouden moet worden met de minderheid. Vreemde gedachte, aangezien er duizenden minderheden zijn. Wat te denken van christenen die winkels op zondag gesloten willen hebben. We voeren ook geen islamitische sharia in, ook al wil een minderheid dat wellicht. Het gebeurt ook niet. Dan zou het 1 grote chaos worden. En zo kunnen we nog wel tientallen voorbeelden noemen. De kans is groot dat men tóch in gesprek wil met inwoners van de gemeente. De vraag is dan wíe er uitgenodigd worden. Want zo’n gesprek kun je natuurlijk enorm sturen.

We houden het goed in de gaten! Het hele interview met de burgemeester van Deventer lees je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *