Allerzielen wordt gevierd op 2 november, de dag na Allerheiligen. Het is een dag waarop we stilstaan bij al onze dierbaren die zijn overleden. In plaats van een droevige dag is Allerzielen juist een moment van herdenken en verbinden met onze overleden dierbaren. De dag komt direct na Allerheiligen, de dag waarop overleden heiligen herdacht worden.
Allerzielen is ontstaan vanuit de christelijke traditie. Volgens deze traditie gaat de ziel na de dood verder. Op deze dag wordt gebeden voor de zielen van onze overleden dierbaren, in de hoop dat ze rust vinden. Het is een manier om hen te herdenken. Daarom wordt deze dag ook wel gezien als een feestdag.
Allerzielen gevierd met kaarsen
Tijdens Allerzielen bezoeken veel mensen het graf van hun overleden dierbaren. Ze leggen er bloemen. neer of steken er kaarsen aan. Kaarsen zijn een symbool zijn van hoop en herinnering. Sommige kerken hebben speciale kerkdiensten (missen) tijdens Allerzielen. Allerzielen is geen trieste dag, maar een feestdag. Er zijn maar weinig feestdagen in Nederland. Vind jij dat we Allerzielen toe moeten voegen? Laat het hieronder in de comments weten.
Weinig aandacht in Nederland
In vergelijking met andere Europese landen wordt Allerzielen in Nederland minder gevierd. Dit komt waarschijnlijk door ontkerkelijking. Maar ook omdat een groot deel van Nederland protestants was en Allerzielen vooral een katholiek feest is. Allerzielen is nog steeds een christelijke traditie is, maar er is in Nederland steeds minder aandacht voor.
Middeleeuwse oorsprong Allerzielen
De oorsprong van Allerzielen ligt in de vroege middeleeuwen. In die tijd was het gebruikelijk om op bepaalde dagen van het jaar te bidden voor overleden monniken. Deze traditie verspreidde zich al snel naar andere delen van Europa. In de 10e eeuw werd Allerzielen officieel ingevoerd door de kerk. Het was een manier om de band tussen de levenden en de doden te versterken.
Doneer aan NederlandFeest.nl! Help mee onze tradities in stand te houden! Doneer hier!
Afbeelding: Gemini.