BBB wil knalvuurwerk weer toestaan

BoerBurgerBeweging (BBB) de partij van Caroline van der Plas, wil knalvuurwerk weer toestaan tijdens de viering van Oud en Nieuw. Dit jaar is er opnieuw een algeheel vuurwerkverbod, iets waar de partij absoluut geen zin in heeft. De partij meldt in een nieuwsbrief dé partij voor het behoud van feestdagen en tradities te zijn. Laat dat nou precies in het straatje van NederlandFeest.nl passen.

BBB: knalvuurwerk toestaan

De partij van Van der Plas wil dat knalvuurwerk weer wordt toegestaan. Dit is vrij recent verboden, net als de verkoop van vuurpijlen. BBB wil knalvuurwerk van de categorie F2 weer terug in de verkoop hebben. Denk daarbij aan de bekende ‘rotjes’, matten, rollen, astronauten, shising crackers en natuurlijk de thunder kings! Het gaat dus om legaal verkrijgbaar vuurwerk uit een categorie die nauwelijks overlastgevend is. BBB schrijft hierover:

Breng knalvuurwerk F2 weer terug op de markt zodat de jeugd op een veilige en niet overlast gevende manier kunnen knallen. Nederlands knalvuurwerk veroorzaakt geen ernstig letsel, vernielingen of overlast

Vernielingen komen natuurlijk wel voor, maar het gaat dan bijvoorbeeld om opgeblazen bushokjes. Iets wat bij normaal gebruik van dit vuurwerk zo goed als onmogelijk is. Ook dan gaat het om illegaal vuurwerk: van de oude bekende strijkers tot vlinders en cobra’s.

Kersttruien-winkel.nl

Geen voorstander van algeheel vuurwerkverbod

BBB schrijft over het vuurwerkverbod onder meer dat dit vrijwel onmogelijk is, bijvoorbeeld door gebrek aan handhaving. Hierdoor is een totaalverbod op vuurwerk eigenlijk niet mogelijk. Illegaal vuurwerk zal een toevlucht nemen. De overlast blijft daardoor. Verder ziet de partij dat de schade door vuurwerk tijdens de jaarwisseling erg meevalt. Als je naar de spoedeisende hulp (SEH) kijkt, zou er volgens cijfers waar de partij zich op baseert, sprake zijn van 385 gevallen van letsel door vuurwerk. Tegen een totaal van 2,3 miljoen mensen die in 2020 naar de SEH zijn geweest. Een druppel op een gloeiende plaat dus.

Ook vergelijkt de partij met Parijs. Een stad waar al langere tijd een algeheel vuuwerkverbod speelt. Neemt dit de chaos weg? Integendeel! Zeker 100.000 agenten waren op straat om de orde te handhaven. Honderen auto’s gingen er in vlammen op. Het lijkt dus een dieperliggend probleem van gedrag van mensen. Mogelijk in combinatie met alcohol. De remmen lijken los in de Nieuwjaarsnacht. Moeten miljoenen mensen die genieten van vuurwerk daarvoor boeten?

Platteland moet niet de dupe worden van grootstedelijke chaos

Verder pleit de partij voor een ‘plattelandstoets’. Aanleiding hiervoor is dat de problemen in de randstad (de 4 grote steden), klakkeloos doorgezet worden naar het platteland. Waarom moet men buiten de randstad boeten voor gedrag dat ‘in de provincie’ nauwelijk voorkomt?

Er moet dus een plattelandstoets komen voor tradities, folklore en cultuur. Toets of landelijke regelgeving relevant is voor het platteland, stelt Boer Burger Beweging. Maar ook: kijk goed naar de gevolgen van landelijk beleid voor de samenhang in de regio: de sociale binding, cultuur en – bekend in de Achterhoek, Twente en Drenthe – noaberschap.

NederlandFeest.nl sluit zich hier bij aan. Je ziet het ook bij de discussie over Zwarte Piet. Dat dit in de randstad een probleem is, hoeft natuurlijk in de rest van het land geen probleem te zijn. Laat cultuur, tradities en folklore met rust. Laat een ieder feest vieren zoals hij of zij dat zélf wil en respecteer elkaars keuze.

Fijne feestdagen gewenst!

Volledige reactie BBB

BBB schrijft op hun website meer over het behoud van vuurwerk. Zo lees je meer over regelgeving die de partij wil aanpassen (draag verplicht een vuurwerkbril). Ook neemt de partij het op voor verkopers van vuurwerk, die door een verbod flink wat omzet mislopen.

Meer NederlandFeest?

Luister ook eens naar de NederlandFeest.nl Podcast! Te vinden op Google, Spotify en Apple! Luister naar nieuws, meningen en informatie over onze feestdagen en tradities! Veel luisterplezier!
Wil je bijdragen aan het behoud van onze mooie cultuur en deze website steunen? Kijk dan hier bij GoFundMe en support NederlandFeest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *