Black Friday een nieuwe traditie?

Het is november en dus zie je overal reclames rondom Black Friday. Is Black Friday een nieuwe traditie in Nederland? Waar komt de term vandaan? En wat zijn de beste aanbiedingen? Zoek niet verder! Hier vind je alle informatie!

Wat is Black Friday?

Black Friday is de naam voor de jaarlijkse verkoopdag die in Amerika (de Verengide Staten) op de vrijdag na Thanksgiving wordt gehouden. Thanksgiving valt altijd op de vierde donderdag van november. Daarom valt Black Friday, zoals de naam doet vermoeden, dus altijd op vrijdag. En altijd eind november.

Deze ‘zwarte vrijdag’ wordt gezien als de start van de drukte voor Kerst. Op deze dag zijn veel Amerikanen namelijk vrij en dus bezoeken ze massaal de winkels. Een beetje zoals Hemelvaartsdag dus in Nederland. Alleen dan met enorme kortingen die tot wel 75% kunnen oplopen.

Toch is er ook kritiek. Zo zouden veel aanbiedingen niet eens ‘echte aanbiedingen’ zijn. Boze tongen beweren dat winkeliers soms bewust de prijzen verhogen en dan producten in de aanbieding doen. Het blijft dus goed opletten.

Is Black Friday een nieuwe traditie in Nederland?

Voor zover wij konden herleiden, komt Black Friday in Nederland sinds een aantal jaar voor. In 2015 waren er volgens Detailhandel NL 21 winkels die stuntaanbiedingen deden speciaal voor deze dag. Sindsdien is het niet meer weg te denken en kunnen we langzaam spreken van een traditie.

De timing van Black Friday, dat is over komen waaien uit de Verenigde Staten, is voor Nederland natuurlijk perfect: precies voor Sinterklaas. En dus doen winkeliers graag mee aan de koopjesgekte. Het ziet er dan ook naar uit dat deze ’traditie’ nog wel even blijft bestaan.

Waar komt de naam Black Friday vandaan?

Er zijn meerdere theorieën over waar de naam ‘Black Friday’ vandaan komt. Zo wordt er verwezen naar een enorme verkeersdrukte in Philadelphia op de vrijdag na Thanksgiving. Dit was in de jaren ’60 van de vorige eeuw.

Een andere theorie is dat de naam verwijst naar een financiële crisis in 1869 in Amerika. Ook wel bekend als de Goudcrash.

Het idee dat Black Friday komt van het ‘zwart staan’ is de derde theorie, ontstaan aan het begin van de jaren ’80 van de vorige eeuw. De term verwijst naar het moment dat winkeliers niet meer rood staan, maar winst maken.

Wanneer is het Black Friday?

In 2023 valt Black Friday op vrijdag 24 november. Black Friday is elk jaar op de vrijdag na het Amerikaanse Thanksgiving. En dat vindt ieder jaar plaats op de 4e donderdag van november.

Dit jaar zie je dat Black Friday wordt opgerekt door winkeliers. Al bijna de hele maand zie je speciale aanbiedingen om deze ‘feestdag’ te vieren.

Steun NederlandFeest.nl!

Steun NederlandFeest.nl met een donatie. Zo houden we deze website in stand en kan er nog meer tijd worden besteed aan feestdagen en tradities in Nederland.

Welke Black Friday-aanbiedingen zijn er?

Er zijn enorm veel aanbiedingen. Vrijwel elke winkel strooit met de term Black Friday. Maar zijn het altijd échte aanbiedingen? Zoek niet verder en bekijk hier de beste aanbiedingen voor 2023! Scoor nu extra voordelig een mooi Sinterklaas- of Kerst-cadeau! Leuk voor in de schoen of voor onder de kerstboom!

Lekker goedkoop naar Plopsaland!

Ga nu extra voordelig naar Plopsaland. Je krijgt nu, speciaal voor Black Friday, tot 40% korting op tickets, abonnementen en een verblijf in het Plopsahotel! Gebruik de actiecode ‘BLACK’ en scoor die korting!

Goedkoop bakje koffie!

Tot maar liefst 60% korting op pakketten vol met de lekkerste koffie! Dat wordt goedkoop smullen tijdens pakjesavond! Bekijk ook de andere koffiedeals!

Actie 2: Black Friday pakketten (OP=OP)

Amazon strooit met Black Friday deals!

Bij Amazon Nederland krijg je ook fikse korting op een heleboel producten! Van 20% korting op veel produten van Brabantia tot 53% korting op spelcomputers en videogames! Bekijk hier alle mooie Black Friday Deals!

Wijnen wijnen en nog eens wijnen!

Een doos Gran Bericanto Riserva in luxe kist bestellen? Kost normaal € 92,99. Nu vanwege Black Friday voor € 69,99! Klik op de advertentie en bekijk alle aanbiedingen!

WIjnvoordeel.nl - Black Friday

Met korting gamen op een nieuwe gaming laptop!

Wat dacht je van een Predator Triton 300 SE gaming laptop? Normaal 2299 euro, nu te koop voor 1499 euro! Bekijk de aanbieding hier!

Meer Black Friday-voordeel op computers, laptops, e-readers, gamestoelen, hardware, software, en game producten? Ga naar Yorcom!

Yorcom.nl

Fit het jaar 2023 uit en 2024 in!

Ga sportief het jaar 2023 uit en start het jaar 2024 fitter dan ooit met fitnessapparatuur van BeterSport.nl.
Ook BeterSport heeft een aantal mooie Black Friday aanbiedingen voor je. Wat dacht je van Fit Bike Ride 2 Hometrainer met bijna 100 euro korting? Voor €219 is ie van jou en heb je hem snel in huis! Even krap bij kas? Dan kun je zelfs kiezen voor betaling in termijnen tegen 0% rente!

Meer topaanbiedingen bekijken? Ga naar de site van BeterSport!

Vereeuwig je herinneringen op fotoproducten!

Nu tot wel 40% korting op allerlei producten om jouw herinneringen af te drukken. Maak bijvoorbeeld je eigen kerstkaarten, nu met 30% korting! Forse korting van 35% op fotoboeken. En wat dacht je van jouw vakantieprent aan de muur op canvas? Nu met 25% korting. De hoogste korting krijg je op wandkalenders, maar liefst 40%! Dus ga nu naar Smartphoto.nl en pak die korting!Foto: Pexels, Karolina Grabowska.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *