Calorie-alarm: Internationale Dag van de Chocolade komt er weer aan!

Woensdag 13 september 2023 is het weer zover: de Internationale Dag van de Chocolade, Een eerbetoon aan één van de meest geliefde lekkernijen ter wereld: chocolade.

Internationale Dag van de Chocolade – een traditie

Misschien ken je deze dag niet eens. Toch is de Internationale Dag van de Chocolade al een jarenlange traditie. Ongetwijfeld zal de lokale banketbakker, pattisserie of chocolaterie deze dag vieren om meer omzet te halen. Maar dat betekent niet dat jij er ook van mag genieten!

De oorsprong van deze dag ligt jaren geleden: in 1857 om precies te zijn. De dag waarop de oprichter van Hershey chocolade werd geboren.

Wereldchocoladedag

Deze dag staat los van de Wereldchocoladedag. Dat is de dag waarop wordt gevierd dat Europa voor het eerst kennis maakte met deze lekkernij voor zoetekauwen. Die dag wordt gevierd op 7 juli.

Chocolade – geschiedenis en feiten

Volgens verschillende bronnen gaat de geschiedenis van chocolade terug tot de Maya’s en Azteken. Deze volkeren gebruikten chocolade als drank en als betaalmiddel. De Spanjaarden introduceerden chocolade in Europa in de 16e eeuw. Chocolade werd al snel populair in Europa en werd gebruikt in verschillende gerechten en dranken.

Soorten chocolade

Er zijn verschillende soorten chocolade. De meest populaire soorten zijn melkchocolade, pure chocolade en witte chocolade. Melkchocolade bevat (romige) melk en is zoeter dan pure chocolade. In pure chocolade zit geen melk. Die is daardoor wat bitter. Witte chocolade bevat geen cacaopoeder en is het zoetst van alle soorten chocolade.

Chocolade is gemaakt van de bonen van de cacaoboom, die oorspronkelijk uit Midden-Amerika komt. De cacaobonen worden gedroogd, geroosterd en gemalen, waarna ze worden verwerkt tot chocola.

De gezondheidsvoordelen van chocolade

Iedereen weet: als er te voor staat, is het niet goed. Dat geldt natuurlijk ook voor chocolade. Op de Internationale Dag van de Chocolade een keer wat meer eten zal niet meteen slecht voor je zijn. Maar ja, teveel is nooit goed natuurlijk.

Chocolade wordt vaak gezien als een ongezonde lekkernij. Toch bevat chocolade ook enkele gezondheidsvoordelen. Denk aan bepaalde antioxidanten die goed zijn voor het hart en de hersenen (bron: DieetPlaneet). Chocolade zou ook helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van je stemming. Al is het de vraag of je stemming nog fijn is als je teveel eet op Wereldchocoladedag.

Tips om de Internationale Dag van de Chocolade te vieren

Op de Internationale Dag van de Chocolade is het natuurlijk extra leuk om te genieten van een lekker stukje chocolade. Maar er zijn nog veel meer manieren om deze dag te vieren. Je kunt bijvoorbeeld:

  • Een workshop chocolade maken volgen
  • Een bezoek brengen aan een chocolademuseum
  • Je eigen chocolade maken
  • Ga naar een chocoladefabriek en kijk hoe chocolade wordt gemaakt
  • Geef chocolade cadeau, bijvoorbeeld een mooie bos bloemen met chocolade erbij
Bloemen bezorgen bekijk de boeketten in 360

Geniet van de Internationale Dag van de Chocolade

Hopelijk heb je zo een goed beeld gekregen van chocolade en van de Internationale Dag van de Chocolade op 13 september. Haal snel chocolade in huis en geniet woensdag van al dat lekkers! Geniet ervan enneuh… Eet smakelijk!

Oh ja, in onze podcast hoor je ook meer over chocola!

Bron foto: Lisa Fotios (Pexels)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *