Coronapas bij intocht Sinterklaas?

Komt er een verplichte coronapas bij de intocht van Sinterklaas in Nederland? Er zijn gemeenten waarbij dit inderdaad wordt doorgevoerd. Iedereen die 13 jaar of ouder is, kan de stoomboot dan niet onthalen.

Coronapas bij intocht Sinterklaas

De intocht van Sinterklaas zal ook in 2021 anders verlopen dan gebruikelijk. Zijn we net af van de discussie over Zwarte Piet, begint de volgende alweer (zoals ik al zei in de 2e aflevering van de NederlandFeest.nl Podcast). Kinderen jonger dan 13 jaar zijn van harte welkom bij de intochten. Maar hoe zit dat met oudere broers en zussen? Met pappa en mamma of opa en oma? Mogen die wel mee om de Sint welkom te heten in jouw gemeente? Twee gemeenten hebben al aangekondigd dat een coronapas verplicht wordt.

Almelo voert coronapas in

Vorige week kwam het nieuws naar buiten dat Almelo de coronapas invoert bij de intocht van Sinterklaas. Volgens een woordvoerder in Tubantia “een duivels dilemma”. Omdat de locatie waar de Sint met zijn pakjesboot aanmeert géén doorstroomlocatie is, kreeg de organisatie geen vergunning, tenzij er gewerkt wordt met de coronapas. Alleen met een geldige QR-code kom je het terrein op. Nieuwsgierigen die toch een kijkje willen nemen, hebben pech. Er komen grote zwarte hekken, zodat mensenmassa’s bij de hekken voorkomen worden.

Wel kun je de Sint en zijn Pieten spotten in het centrum van de stad. De rondrit door de stad is vrij toegankelijk.

Dagaanbiedingen

Veendam vraagt ook coronapas

Ook in Veendam gaat de traditionele intocht van Sinterklaas net even anders. Ook hier moet iedereen die 13 jaar of ouder is gevaccineerd zijn of negatief getest. Dat betekent dus dat kinderen welkom zijn, maar veel ouders niet. Het nieuws zorgde voor veel negatieve berichten en zelfs bedreigingen, meldt de organisatie op Facebook. Toch kan de organisatie niet anders: het grote feest op het Museumplein is een evenement. Daarvoor gelden de coronaregels. Dat betekent dat je hier wél de Sint kunt verwelkomen aan de kade, maar niet mee kunt feesten in het centrum als je niet voldoet aan de eisen.

Persconferentie van 2 november 2021

Er zijn gemeenten die dit jaar geen intocht houden, zoals Leeuwarden. Daar gaat de intocht niet door uit angst voor demonstraties van KOZP en tegenpartijen. Ook zijn er gemeenten die uit voorzorg geen officiële intocht houden. Gelukkig is het gros van de gemeenten gewoon van plan de Sint en zijn Pieten te verwelkomen.

Het is nog maar de vraag of die gemeenten kunnen kiezen voor een vrije intocht van Sint Nicolaas, zonder QR-code of coronapas. De persconferentie van het kabinet komt eraan. Op 2 november 2021 wordt duidelijk welke nieuwe coronamaatregelen worden getroffen. Hopelijk wordt dan ook duidelijk welk effect dit heeft op de intochten door het hele land.

Bekijk hier of er coronamaatregelen worden genomen in jouw gemeente (wordt continu bijgewerkt). Ook zie je meteen of Zwarte Piet van de partij is, of dat er andere Pieten meedoen aan de intocht in jouw gemeente.

Foto bij bericht: SintinAmsterdam.nl/pers (vrij te gebruiken)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *