Daisycon weigert reclame op NederlandFeest.nl

Reclamebedrijf Daisycon biedt geen reclame meer aan op NederlandFeest.nl. Mede hierdoor werken sommige reclamebanners niet goed meer. Het was niet helemaal duidelijk waarom het bedrijf geen reclames (affiliate marketing) meer wilde aanbieden op deze website. Die reden is nu wel bekend.

Reputatieschade door Zwarte Piet

In een reactie op een vraag van de beheerder van NederlandFeest.nl, geeft Daisycon aan dat het adverteerder wil beschermen voor reputatieschade. Die zou veroorzaakt kunnen worden door het
pro-Zwarte Pieten-standpunt van NederlandFeest.nl, stelt Daisycon.
Uiteraard is het bedrijf gevraagd op welke gronden dit niet toegestaan zou zijn. De afwijzing zou gebaseerd zijn op artikel 2.12 van het reclamebedrijf. Daarin staat dat reclame niet is toegestaan als de website:

  • een pornografisch of gewelddadig karakter heeft;
  • discrimineert naar ras, geslacht, godsdienst of levensovertuiging;
  • illegale activiteiten ontplooit, bevordert of aanprijst;
  • afbreuk doet aan de goede naam en reputatie van de aangesloten Adverteerders en/of Daisycon;
  • auteursrechten, merkrechten of andere rechten van de Adverteerder of enige derden schendt.

Mogelijk doelt men op punt 4: “afbreuk (…) aan de goede naam en reputatie van de aangesloten adverteerders en/of Daisycon”. Op basis daarvan lijkt het me dat je alles kunt verbieden. Als je niet wil dat een website geen lokaal nieuws mag melden, kun je dus advertenties intrekken en zo een deel van eventuele inkomsten tegenhouden.

Het vreemde is dat ik bewust kies voor bepaalde reclame (bijvoorbeeld van cadeauwinkels). In veel gevallen moet de adverteerder, de winkelier dus, toestemming geven. Die bekijkt de website om te zien of hij daar wel op wil staan. Bedrijven wilden dat ook. Het lijkt er dus op dat Daisycon zich zélf niet kan vinden in deze website.

Daisycon stelt verder in het oorspronkelijke bericht: “wij houden onze adverteerders afzijdig van politiek geuitte websites waarop een adverteerder gelinkt aan een bepaald sentiment kan worden. Wij sluiten ook partijen van het andere gedachtegoed uit van promotie via Daisycon en maken hierin geen onderscheid.” Is het dan niet zo dat Daisycon zich hierdoor juist bezighoudt met het bedrijven van politiek? Ik heb nog vragen gesteld, maar daarop helaas geen reactie gekregen.

Reactie op weigeren reclame op Nederlandfeest.nl

Natuurlijk kan er gekozen worden voor een ander advertentieplatform. Ook kan ik als beheerder van deze website een andere koers varen. Zwarte Piet maakt nu eenmaal onderdeel uit van onze cultuur. En dus zal er ruimte zijn voor dit feestelijke karakter. Bijvoorbeeld als er een intocht van Sinterklaas is waarbij de knecht van de Sint zwart is geschminkt. Ook gaat NederlandFeest.nl meer letten op de journalistieke houding. Er zal dus nieuws verschijnen over de Nederlandse feestdagen en tradities. Net als over andere feestdagen en feestelijke activiteiten. Ruimte voor meningen, ook van NederlandFeest.nl zelf, zal er ook blijven. Het onderscheid zal ik duidelijker maken. Mogelijk wordt alleen in de podcast meer ruimte gegeven voor de eigen mening. Wellicht kan Daisycon zich dan wél vinden in het concept.

Doneer aan NederlandFeest.nl

Ook kan de website doorgaan zoals voorheen. Zoveel mogelijk reclamevrij. Maar dan is jouw hulp keihard nodig! Sowieso gaat NederlandFeest.nl door. De censuur zal naar verwachting toenemen. Hierdoor zal het lastiger worden inkomsten te krijgen uit advertenties om deze website in elk geval draaiende te houden. Daarom is een donatie-actie gestart via GoFundMe.

Uiteraard kan ik ook stoppen met deze hobby. Maar het aantal bezoekers aan de website is nog altijd voldoende (en helemaal booming vlak voor de feestdagen), waardoor ik zeker nog door wil met deze leuke hobby! Help jij mee?


Jouw reclame op NederlandFeest.nl?

Wil jij adverteren op deze website? Bijdragen aan de toekomst van onze feestdagen en tradities? Gewoon geld verdienen aan de feestdagen, mag natuurlijk ook… Neem dan contact op (info [at] Nederlandfeest.nl) en laat even weten wat ik voor je kan betekenen.

Foto: Anete Lusina op Pexels.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *