De verkiezingsuitslag – terugkeer van Zwarte Piet en vuurwerk?

De verkiezingen van 22 november 2023 zijn achter de rug. De PVV kwam als grote winnaar uit de bus. Sterker nog: 10 dagen na de verkiezingen wordt de partij van Geert Wilders nóg groter gepeild dan de 37 zetels die ze bij de Tweede Kamerverkiezingen kregen. In de peiling van Maurice de Hond (van zondag 3 december 2023) komt de Partij voor de Vrijheid zelfs uit op 42 zetels! Tijd om de verkiezingsuitslag te analyseren. Wat betekent de verkiezingsuitslag voor de terugkeer van Zwarte Piet en het behoud van vuurwerk? (Lees verder na de reclame.)

Kersttruien-winkel.nl

Verkiezingsuitslag en de terugkeer van Zwarte Piet

De verkiezingsuitslag van 2023 in Nederland heeft mogelijk gevolgen voor de toekomst van Zwarte Piet. De PVV, die zich sterk maakt voor het behoud van Nederlandse tradities, werd de grootste partij. Dit betekent dat de de partij van Geert Wilders een belangrijke rol zal spelen in de formatie van een nieuwe regering.

De PVV heeft Zwarte Piet in het verkiezingsprogramma staan. De partij spreekt zich uit voor het behoud hiervan. Het is dus mogelijk dat de PVV deze traditie zal proberen te beschermen in de nieuwe regering. En dat betekent dan dat Zwarte Piet blijft bestaan.

Maar de PVV is niet de enige partij die een stem heeft in de formatie van een nieuw kabinet. Er moet worden samengewerkt. Andere partijen die zich eerder uitspraken voor het behoud van Zwarte Piet zijn de VVD. Ook het CDA lijkt niet tegen te zijn, net als BBB. De meest voor de hand liggende combinatie voor een nieuw kabinet is PVV – VVD – NSC – BBB. Alleen NSC van Pieter Omtzigt zou nog wel eens verandering willen hebben in Zwarte Piet, gezien de samenstelling van zijn partij. In het verkiezingsprogramma van NSC zien we geen passages over Zwarte Piet.

Verkiezingsuitslag en de toekomst van vuurwerk

Wat betreft vuurwerk is het nog onduidelijk wat de PVV zal doen. De partij heeft zich in het verleden uitgesproken voor het behoud van vuurwerk, maar heeft ook aangegeven bereid te zijn om te onderhandelen over een beperking van het gebruik van vuurwerk. Het is dus mogelijk dat de PVV een compromis zal sluiten met andere partijen over het gebruik van vuurwerk. Dit zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat er strengere regels komen voor het afsteken van vuurwer. Of dat er wat verandert in de afsteektijden van vuurwerk.

Maar dit zijn landelijke partijen. En in steeds meer gemeenten wordt gepsroken over een vuurwerkverbod. In sommige gemeenten geldt dit vuurwerkverbod al. Dat betekent dus dat je bijvoorbeeld in de gemeente Nijmegen geen vuurwerk mag afsteken, maar in een buurgemeente wel.

Lees hier hoe politieke partijen denken over nationale feestdagen en tradities.

Wat denkt Nederlandfeest.nl dat er gebeurt met Zwarte Piet en vuurwerk?

Natuurlijk houden we van tradities en feestdagen. Maar het moet wel leuk blijven. Veel mensen ervaren overlast van vuurwerk. Maar dat komt dan vaak van illegaal vuurwerk. Dat er in allerlei gemeenten andere regels gelden is ook niet handig. Dus een landelijk beleid zou fijn zijn.

De terugkeer van Zwarte Piet zien we wel gebeuren. Steeds meer mensen spreken zich uit over het behoud van Zwarte Piet. Ook uit peilingen blijkt nu dat Zwarte Piet moet blijven. Roetveegpiet wordt ietsje meer geaccepteerd. Maar Zwarte Piet wordt ook weer populairder: van 53% in de peiling van EenVandaag vorig jaar, naar 55% in 2023.

In sommige gemeenten is Zwarte Piet de enige Piet die wordt toegestaan. Sponsoren eisen bijvoorbeeld in Breda (waar de gemeente niet meer bijdraagt aan de intocht van Sinterklaas in Tuinzigt) dat Piet zwart is. Bekijk deze video maar eens:

Het lijkt er dus op dat de stille meerderheid in Nederland niet meer zo stil is. Men durft zich meer uit te spreken. En dat kan dus zomaar betekenen dat Nederlanders weer hun tradities en gebruiken gaan opeisen. De uitslag van de verkiezingen voor de Tweede Kamer lijkt hiervoor een opsteker te zijn. Ook lijken de acties van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) juits een averechts effect te hebben. Zij strijden nu ook al tegen RoetveegPiet. En daar lijkt Nederland nu klaar mee. Maar of deze trend doorzet naar Kerst, vuurwerk en Pasen? De tijd zal het leren…

Foto: NederlandFeest.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *