Geen Zwarte Piet in Deventer – mogelijk subsidiestop

De gemeente Deventer eist van de Stichting Algemene Deventer Sinterklaas Commissie dat zij RoetveegPieten inzet bij de komende intochten. Geen Zwarte Piet, anders geen subsidie. Als er niet geluisterd wordt, dreigt de gemeente de subsidie van € 12.500 stop te zetten. Dat meldt De Stentor vandaag. Dit lijkt wel chantage, wordt er online geroepen.

Deventer: geen Zwarte Piet meer in de Hanzestad?

De lokale politiek in Deventer is dus klaar met Zwarte Piet. Op niet mis te verstane wijze wordt de Sinterklaascommissie van Deventer nu min of meer gechanteerd: Zwarte Piet moet eruit, anders krijg je geen subsidie.
De burgemeester van de gemeente Deventer is duidelijk. D66-burgemeester Ron König zegt zowel in de krant als op Twitter dat het Sinterklaasfeest een feest voor iedereen moet zijn. Daarom wordt het uiterlijk van Zwarte Piet langzaam aangepast.

Wat natuurlijk heel vreemd is. Uit recent onderzoek van Hart van Nederland van SBS6 blijkt bijvoorbeeld dat 95% van de Nederlanders voorstander is van Zwarte Piet als de keuze Zwarte Piet of RoetveegPiet wordt voorgelegd. Men wil dus helemaal geen verandering, ook niet in Deventer.

Steun NederlandFeest.nl door een donatie te geven. Ga nu naar https://www.doneeractie.nl/actie/38504 en doneer! Zo houden we deze website én de traditionele feestdagen in stand! Dank je wel! NIEUW! Je kunt nu ook een donatie doen via PayPal!

Lastig om RoetveegPieten te vinden

Volgens het artikel in De Stentor wordt het moeilijk om veel RoetveegPieten te vinden. De animo zou niet heel groot zijn. Er wordt binnen de ‘Zwarte Pieten-achterban’ van de Sinterklaascommissie verschillend over gedacht. Dat zou betekenen dat er dus wel degelijk mensen bereid zijn te veranderen naar RoetveegPiet. Maar een groot deel kennelijk dus niet. Die wil Zwarte Piet blijven. De gemeente eist nu dat een derde van alle Zwarte Pieten dit jaar nog roetvegen moeten hebben. Volgend jaar moeten dat er nog meer zijn.

Protest bij stadhuis aangekondigd

Zwarte Pieten, gegroepeerd in de Deventerpieten, kondigen een protest aan. Voor het stadhuis van de gemeente Deventer, op woensdag 30 oktober 2019. Klik hier voor meer informatie.

Oproep voor behoud Zwarte Piet in Deventer

Woon jij in Deventer en ben je lid van de Sinterklaascommissie? Laat jouw commissie dan weten dat jij geen RoetveegPiet wordt. Zo voorkomen we dat de prachtige traditie van Sinterklaas met Zwarte Piet uit Deventer verdwijnt. Er is niets mis met Zwarte Piet, dat bewijzen diverse onderzoeken, enquetes en peilingen. Net als het boekje van Marcel Bas ‘Zwarte Piet – discriminerend of fascinerend‘ en de film ‘Wild Geraas 2 – de oorsprong van Zwarte Piet’. Dus laat je niets wijsmaken: blijf Zwarte Piet. Laat de gemeente Deventer zien dat de inwoners geen verandering willen!

Inzamelingsactie gestart

Maar er is meer! Op Twitter heeft iemand een link gedeeld naar de website Go Fund Me. Iemand die zich Michael Fancher (uit Amsterdam) noemt, is de actie gestart. Het doel is dat er € 12.500 wordt opgehaald, zodat de intocht in Deventer kan doorgaan mét Zwarte Pieten! Helaas kunnen wij niet nagaan of de actie écht is. Dus of je geld daadwerkelijk in Deventer belandt, is dan nog maar de vraag. Het idee is natuurlijk wel heel sympathiek…

Petitie voor behoud Zwarte Piet in Deventer

Ook een petitie kon natuurlijk niet uitblijven. Met de petitie ‘Zonder zwarte piet GEEN Sinterklaas in Deventer’ wil de organisator de gemeente laten zien dat Deventenaren wel degelijk Zwarte Piet willen. De gemeente denkt, na een enkele klacht, dat Zwarte Piet moet veranderen. De bevolking wil dat niet. Wil jij dat ook niet? Onderteken dan deze petitie. We zijn misschien wat petitiemoe, maar ach… Wie weet helpt het.

Bekijk ook eens deze artikelen:

Foto: NederlandFeest.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *