Geen duidelijkheid over kleur Zwarte Piet in Deventer na PietenProtest

*Update juni 2020: burgemeester Ron König (D66) legt zich neer bij democratisch besluit. Als Deventer dat wil, blijft Zwarte Piet!” Asha ten Broeke is nu “teleurgesteld in witte mensen“.

Zo’n 25 Zwarte Pieten zijn woensdagavond naar het stadhuis van Deventer gekomen om te protesteren. Vóór Zwarte Piet, tégen RoetveegPiet. De gemeente Deventer bleek eerder van plan om de subsidie aan de Sinterklaascommissie stop te zetten, als er onvoldoende RoetveegPieten mee zouden komen met Sinterklaas. De intocht moet dus minder zwart. En dat zette kwaad bloed bij veel Deventenaren én Zwarte Pieten uit de hele regio. En dus werd woensdagavond gedemonstreerd voor het stadhuis, terwijl de raad binnen vergaderde.

Geen duidelijkheid over kleur van Zwarte Piet in Deventer

Helaas kwam er tijdens de gemeenteraadsvergadering geen duidelijkheid over de kleur van Zwarte Piet tijdens de intocht in Deventer. Burgemeester (D66) en wethouder (GroenLinks) hielden de kaken op elkaar. Er was wel een inspraakronde. Zowel een voorstander van Zwarte Piet als een tegenstander van Zwarte Piet kwamen aan het woord. Volgens De Stentor gaat het om Marc Giling van het Sint en Pietengilde en Asha ten Broeke (feministe en inwoner van Deventer). Dat laatste betekent dus eigenlijk al dat er geen enkel probleem is met Zwarte Piet in Deventer. 😂
Vanuit de gemeenteraad stelde, volgens De Stentor, geen enkel raadslid een vraag. Bijzonder opmerkelijk.

Vanuit de Sinterklaascommissie, die een akkoord heeft bereikt met de gemeente over het behoud van de subsidie, is ook nog geen verlossend antwoord gekomen op de vraag hoe Piet eruit komt te zien.
Daarom ging het PietenProtest woensdagavond door, in de hoop dat we de burgemeester, wethouder én de gemeenteraad hebben kunnen overtuigen van het belang van Zwarte Piet. Daarnaast wíl de inwoner van Deventer ook gewoon Zwarte Piet behouden. Dat bleek ook duidelijk uit de reacties op straat. We houden de ontwikkelingen scherp in de gaten.

Feestelijk verlopen PietenProtest door Zwarte Piet

De PietenManifestatie, zoals de organisatie het PietenProtest liever noemt, verliep woensdagavond sfeervol, gezellig en feestelijk. Dat was ook precies de bedoeling van de mensen achter de Facebookpagina Zonder Zwarte Piet geen Sinterklaas in Deventer.

Er waren zo’n 25 Zwarte Pieten naar het Deventer stadhuis gekomen. De meeste Pieten komen uit Deventer. Een enkeling moest tot wel een uur rijden. Een tegengeluid was er niet. Ook niet onder de aanwezige toeschouwers, die een glimp wilden opvangen van de Zwarte Pieten. Op het hoogtepunt stond er een man of 100 voor het stadhuis, meldt RTV Oost. En dat klopt zeker wel. Al is het moeilijk tellen; passanten bleven vaak even hangen om te zien wat voor gezelligheid er toch was voor het stadhuis.

Beveiliging was er ook. Een paar politieagenten hielden een oogje in het zeil. Agenten en Zwarte Pieten bleken het trouwens goed met elkaar te kunnen vinden. Eén groot feest!

Steun NederlandFeest.nl door een donatie te geven. Ga nu naar https://www.doneeractie.nl/actie/38504 en doneer! Zo houden we deze website én de traditionele feestdagen in stand! Dank je wel!

Zingend door de stad

Deventenaren die in het centrum wonen of om andere reden in het centrum waren, hebben vast wel iets van het PietenProtest gehoord. Zo’n 20 Zwarte Pieten trokken door het centrum rondom het stadhuis. Zingend. Van Zie Ginds Gomt De Stoomboot, tot Sinterklaas, Wie Kent Hem Niet.

In het centrum genoten de meeste mensen van de aanwezigheid van de Pieten. Bij dansschool Eppink en restaurant Jackies gingen de duimen omhoog van aanwezige gasten (en personeel). Ook inwoners van de binnenstad stonden zwaaiend voor de ramen. Eigenlijk zouden we dit vaker moeten doen…

Diverse media aanwezig

Het PietenProtest trok de aandacht van lokale en regionale media. Ook de NTR (de omroep die het Sinterklaasjournaal uitzendt, zonder Zwarte Piet) was aanwezig. Deze keer voor het programma De Nieuwe Maan. De verslaggeefster interviewde meerdere Zwarte Pieten, onder wie ook de Zwarte Piet achter NederlandFeest.nl. 😉 Aanstaande vrijdag is het programma te zien op NPO2 om 17.15 uur. Fidan Ekiz presenteert deze talkshow.

Bekijk hier de reportage van de multiculturele talkshow van de NTR, De Nieuwe Maan:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *