Geen Zwarte Piet bij officiële intocht Amersfoort

Ook in Amersfoort is besloten om Zwarte Piet in de ban te doen. Er komt geen Zwarte Piet bij de officiële intocht in Amersfoort. Vanaf komende intocht zal RoetveegPiet de plaats innemen van Zwarte Piet. Dat heeft de gemeente besloten, samen met het Sinterklaascomité.

Het is niet anders. Geen pikzwarte Pieten meer dus bij de intocht in het centrum van de stad. De gemeente geeft aan dat zij niet gaan over intochten op andere plaatsen in de stad. Op school en in winkels kan Zwarte Piet dus wél blijven. Dat wordt bepaald door de scholen en de winkeliers zelf, volgens De Stad Amersfoort.

Kritiek op gemeente Amersfoort

Er kwam veel kritiek op de gemeente Amersfoort. De subsidie zou verdwijnen als RoetveegPiet niet zou verschijnen. Waar hebben we dat eerder gehoord?

Ook vanuit de vrijwilligers van het Sinterklaascomité zelf komt kritiek. Bij Hart van Nederland lezen we dat opzeggingen zijn geweest, toen het nieuws naar buiten kwam. Er zijn ook nieuwe aanmeldingen geregistreerd.

Zwarte Pieten Actiegroep protesteert

De Zwarte Pieten Actiegroep (volg hen ook op Facebook), was dinsdagavond 30 juni 2020 in Amersfoort om hun ongenoegen te uiten. Met dit spandoek probeerde de groep indruk te maken op de gemeenteraadsleden.

Ook probeerde de groep een praatje aan te knopen met één van de tegenstanders van Zwarte Piet. Gemeenteraadslid Tahsin Bulbul voelde er niets voor om in gesprek te gaan met de voorstanders van Zwarte Piet.

Chapeau voor de mannen van de Zwarte Pieten Actiegroep. Helaas voor Amersfoort wordt de centrale intocht dit jaar tóch anders.

Amersfoort: kom in actie!

Een boycot van de centrale intocht kan natuurlijk nog het verschil maken. Zo kun je nog naar de intocht in Vathorst (mét Zwarte Piet). Of ga naar Barneveld of Eemnes, waar Zwarte Piet gewoon pikzwart blijft.

Je kunt natuurlijk ook jouw volksvertegenwoordigers laten weten het niet eens te zijn met deze keuze. Niet iedereen wil dat Zwarte Piet verdwijnt. En al zeker de meerderheid niet! Neem dus contact op met vertegenwoordigers van de verschillende politieke partijen. Blijf netjes a.u.b.! Het gaat er alleen om dat men weet dat de inwoners Zwarte Piet willen.

Natuurlijk kun je als inwoner van Amersfoort ook zélf een feest organiseren waarbij je Zwarte Pieten uitnodigt. Tip: start een doneeractie! Bekijk hier een lijst met doneeracties voor het behoud van Zwarte Piet.

Heb jij andere leuke ideeën om Zwarte Piet te behouden? Laat het hieronder weten in de comments. Of stuur ons een mail, tweet of facebookbericht. Via Instagram reageren kan natuurlijk ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *