Gemeenten bepalen vuurwerkverbod vanaf Oudjaar 2019

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft bekendgemaakt dat gemeenten zelf mogen bepalen of er in de hele gemeente een verbod op vuurwerk komt. Het vuurwerkverbod wordt lokaal geregeld met ingang van Oudjaar 2019.

Volgens diverse nieuwsmedia zijn gemeenten daar niet blij mee. Een plan voor een landelijk verbod op vuurwerk sneuvelde eerder al in de Tweede Kamer. Toch blijft dit onderwerp spelen. Net als de discussie over Zwarte Piet (de mediadiscussie), keert ook dit onderwerp, het vuurwerkverbod, nu jaarlijks terug.

Op zoek naar vuurwerk? Lees dit artikel en bestel VUURWERK met MEGAkorting!

Gemeente bepaalt het beleid rond vuurwerk

Elke gemeente maakt dus afzonderlijk uit of er een verbod op vuurwerk komt. Dat kan dus betekenen dat je in een gemeente als Amsterdam geen vuurwerk meer (kunt kopen en) afsteken, terwijl je in aangrenzende gemeente Haarlemmermeer (Hoofddorp) wel je gang kunt gaan met cakes, fonteinen en knalvuurwerk.

Verschillende nieuwssites, zoals het Reformatorisch Dagblad en de Telegraaf, melden dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de VNG, hier geen voorstander van is. De organisatie vreest ‘vuurwerktoerisme’.

Bestel hier jouw FIRESTAR vuurwerk!

Middelburg eerste vuurwerkvrijezonevrije gemeente

De gemeente Middelburg is de eerste gemeente in Nederland die juist is gestopt met het aanbieden van vuurwerkvrije zones. Daarmee is ze de eerste Nederlandse gemeente die vuurwerkvrijezonevrij is. De reden hiervoor is dat er nauwelijks tot geen incidenten waren met vuurwerk het afgelopen jaar. Daarom doet de gemeente nu iets terug naar de bevolking. Een mooi gebaar: goed gedrag loont! Er kwamen ook simpelweg geen meldingen van overlast binnen en dus is de enige vuurwerkvrije zone geschrapt.

Bestel Monster Ride hier met vette korting!

Geen verbod op vuurwerk en wel hierom

Ook NederlandFeest.nl is geen voorstander van een vuurwerkverbod. Met een verbod hou je illegaal vuurwerk, wat de échte boosdoener is, niet tegen. Jongeren blijven massaal illegaal vuurwerk knallen. Ook als er een verbod zou komen op vuurwerk.

Het probleem zit hem met name in het illegale vuurwerk. Dat hoor je nú al. De knallen die je soms nu al hoort, hebben niets te maken met consumentenvuurwerk. Dat mag je pas aan het einde van het jaar kopen. Afsteken mag pas tussen 18.00 uur ’s avonds op Oudjaarsdag en 02.00 uur in de Nieuwjaarsnacht. Van overlast kan nauwelijks sprake zijn, omdat consumentenvuurwerk aan veel strenge eisen voldoet.

Het probleem zit hem dus in handhaving. Als straks per gemeente andere regels gelden, hoe ga je dat dan handhaven?

Wij zijn voor het behoud van tradities. Voor het behoud van vuurwerk. Voor het behoud van het gezellige Oud&Nieuw. Dat er onverlaten zijn die alcohol nuttigen én vuurwerk afsteken, tsja. De mensen die overlast veroorzaken moet je keihard straffen. En dat begint opnieuw bij… handhaven!

Vuurwerk kopen met korting? – advertentie

De Crazy 10-daagse voorverkoop van Vuurwermania is begonnen! Ook deze traditie is er natuurlijk 1 die moet blijven! Bestel met kortingscode CRAZY10 en krijg bovenop de aanbiedingen nog eens 10% korting!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *