GroenLinks en PvdD: vuurwerkverbod om corona

Knipper nog even met de ogen. Ja, u leest het goed. GroenLinks en PvdD: vuurwerkverbod om corona. Het staat er echt. En het is geen grap. Deze twee partijen, GroenLinks en Partij voor de Dieren, willen een vuurwerkverbod omdat corona de zorg overspoelt. Zo kopt Nu.nl over dit waanzinnige voorstel.

Dagaanbiedingen

Vuurwerkverbod om corona

Covid-19, oftewel het coronavirus, houdt natuurlijk heel Nederland bezig. Zo wordt de landelijke Sinterklaasintocht versoberd. Op steeds meer plaatsen wordt helemaal geen intocht van Sinterklaas en Zwarte Piet meer gehouden. Kerst moet er ook aan geloven binnenkort. En nu al wordt weer gezeurd over vuurwerk. Corona doet blijkbaar hele gekke dingen met hersenen, want Jesse Klaver (GL) en Esther Ouwehand (PvdD) leggen serieus een verband tussen corona en vuurwerk. En daarom pleiten deze mensen opnieuw voor een vuurwerkverbod.

Zorg niet overspoelen door vuurwerkslachtoffers

Net als bij corona, wordt ook hier de trucendoos geopend. Zo zouden ziekenhuizen overvol liggen (let op: in de meeste regio’s valt het reuze mee met het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames door corona). Natuurlijk is het erg druk in de Randstad, maar daarbuiten is nauwelijks sprake van overlast en drukte door corona als je de officiële cijfers bekijkt. Toch zijn deze 2 linkse partijen bang dat er door vuurwerk gewonden vallen. En die moeten dan behandeld worden in het ziekenhuis. Waar het soms al (extreem) druk is door het coronavirus. Covid19 is nog niet weg, dus vuurwerkslachtoffers kunnen zij niet gebruiken, is de boodschap.

Wat deze beide partijen niet beseffen is dat een vuurwerkverbod het niet heeft gehaald. Vuurpijlen en knalvuurwerk wordt grotendeels verboden. Maar het meeste consumentenvuurwerk blijft gewoon bestaan. Simpelweg omdat het niet gevaarlijk is bij juist gebruik. Wie er mee gaat ‘spelen’ loopt uiteraard risico.

Zorg kan worden ontzien door ‘runderen’ niet te helpen

Misschien moeten we eens gaan nadenken of we mensen die illegaal vuurwerk afsteken (illegaal geïmporteerd hard knalvuurwerk) moeten helpen als het onverhoopt mis gaat. Die discussie zou gevoerd moeten worden. Wie aantoonbaar stunt met legaal consumentenvuurwerk of illegaal vuurwerk heeft afgestoken, kan wel terecht in het ziekenhuis, maar komt wel als laatste aan de beurt. Zouden we met zo’n signaal een einde kunnen maken aan al dat idiote geknal en zo de échte overlast drastisch kunnen inperken? Zo houden we de traditie van vuurwerk in stand, omdat alleen goedgekeurd legaal vuurwerk nog kan worden afgestoken. Dan is het écht weer feest voor iedereen.

Is vuurwerkverbod om corona een blijvertje?

Nee. Natuurlijk niet. Een meerderheid in de Tweede Kamer is er geen voorstander van. Illegaal vuurwerk wordt niet tegengegaan met zo’n verbod. Sterker nog: illegaal vuurwerk zal een enorme vlucht nemen. Er kan nu al niet gehandhaafd worden. Met corona erbij, zijn boa’s en agenten vooral druk in de weer met een lineaal in de hand, coronaboetes uitdelen. Er is helemaal geen ruimte meer om ook nog op overlast door vuurwerk te gaan handhaven. En wat is er mooier dan rampjaar 2020 knallend het jaar uit te gaan? Verdrijf die boze geesten! Op naar 2021!

Disney artikelen

Nieuw! De NederlandFeest.nl Podcast!

Luister nu ook naar alle nieuwtjes, tips en ideeën over onze feestdagen en tradities! Abonneer je op de NederlandFeest.nl Podcast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *