GroenLinks’er ‘steelt’ advertentie Zwarte Piet uit Albert Heijn

Uit een Albert Heijn in het Gelderse Bemmel is een advertentie gestolen. Het gaat om een particuliere advertentie van Mick Schoonderbeek. Hij speelt in Bemmel en omgeving Zwarte Piet. Via de advertentie hoopt hij bij veel gezinnen weer blij te maken dit jaar tijdens Sinterklaas. Nieuwswaardiger is dat deze advertentie is ‘gestolen’ uit Albert Heijn door een anti-Zwarte Piet-activist uit Amsterdam. GroenLinks’er ‘steelt’ advertentie Zwarte Piet. Dat is toch niet normaal?

Jongerenafdeling GroenLinks ‘steelt’ advertentie Zwarte Piet

De ‘dader’ is Sabine Scharwachter. Op Twitter laat zij weten de advertentie van Mick Schoonderbeek te hebben verwijderd. Ze lacht er ook nog om. Dit is haar tweet:

Steun NederlandFeest.nl door een donatie te geven. Ga nu naar https://www.doneeractie.nl/actie/38504 en doneer! Zo houden we deze website én de traditionele feestdagen in stand! Dank je wel!

Sabine is student politicologie. Zorgwekkender is dat zij voorzitter is van DWARS in Amsterdam. DWARS is de jongerenorganisatie van GroenLinks. Die organisatie komt vaker negatief in het nieuws. Bijvoorbeeld wanneer DWARS een tegendemonstratie begint. In sommige gevallen zelfs zonder vergunning. Dat een politieke partij tot dit soort daden overgaat, is schrikbarend. Een GroenLinks’er ‘steelt’ advertentie Zwarte Piet. En men is er nog trots op ook. Blijkbaar is diefstal, als je dit zo mag noemen, heel normaal bij GroenLinks.

Bij het schrijven van dit bericht, had GroenLinks nog niet gereageerd op de tweet van Scharwachter. En dat terwijl het account van GroenLinks heel veel reacties heeft gekregen. De vrienden van Jesse Klaver zijn dus op de hoogte van deze actie.

Bemmelse Zwarte Piet krijgt het druk

De tweet is daarna heel veel geretweet. Hierdoor kwam de advertentie in heel veel tijdlijnen terecht. Nadat ook Annabel Nanninga van Forum voor Democratie de tweet onder de aandacht bracht, ging het helemaal los. Sabine Scharwachter deed zelfs haar Twitter even ‘op slot’. Inmiddels is haar account weer bereikbaar.


Meest dankbaar voor alle aandacht zal Mick Schoonderbeek zelf zijn. Hij krijgt heel veel aandacht, dus het zal lastig worden om deze Zwarte Piet nog te boeken. Hij mag Sabine, GroenLinks en DWARS dus heel dankbaar zijn. Lees hier meer over het succes van de Bemmelse Zwarte Piet.

Meer aandacht en belangstelling voor Zwarte Piet

Sowieso heeft het ‘gezeur’ van anti-Zwarte Pieten een averechts effect. Op landelijke televisie zien we geen Zwarte Pieten meer. Dat maakt ook niet uit: je hoeft niet te kijken naar het Sinterklaasjournaal van de NTR. Er zijn meer dan voldoende alternatieve Sinterklaasjournaals online te kijken. We leggen je hier uit hoe jij ze kan bekijken op een groot scherm in je woonkamer. En wil je Zwarte Piet zien bij een intocht? Kijk dan even hier voor de ‘Zwarte Landkaart’: een overzicht van alle intochten van Sinterklaas mét Zwarte Piet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *