Hemelvaartsdag onopgemerkt voorbij gegaan

Nationale vrije feestdagen. We hebben er maar weinig in Nederland. Zeker in vergelijking met andere landen, komt Nederland er bekaaid vanaf wat vrije dagen betreft. Donderdag was zo’n spaarzame vrije dag. Hemelvaartsdag. Alleen is deze Hemelvaartsdag onopgemerkt voorbij gegaan.

Coronacrisis tijdens Hemelvaartsdag

Dit was de eerste Hemelvaartsdag in het coronatijdperk. Geen terrasjes waar je iets kon drinken, geen restaurants geopend. Wel trokken mensen er massaal op uit. Vooral op de stranden en op de Veluwe was het extreem druk door dagjesmensen. Tot frustratie van sommigen die bang zijn dat het coronavirus zo sneller verspreid wordt. Laten we hopen dat deze coronacrisis voorbij is voordat we Hemelvaartsdag 2021 vieren…

Geen ‘fijne Hemelvaartsdag-wensen’

Voor de rest verliep Hemelvaartsdag eigenlijk als een vrije donderdag. Er was in de media nauwelijks of helemaal geen aandacht voor de tradities die bij deze dag horen. Geen aandacht voor kerken, geen aandacht voor tradities zoals dauwtrappen.

Ook zagen we geen berichten vanuit politieke partijen om ons een fijne vrije dag te wensen. Het gekke is dat men tradities die ‘nieuw’ zijn in Nederland, wél volop aandacht schenkt. Zo twitterde de Erasmus Universiteit vorig jaar het volgende:

“We would like to wish everyone a happy #EidMubarak #Suikerfeest! #Ramadan”

Bekijk hier de tweet van @erasmusuni:

Tweet van de Erasmus Universiteit waarin men iedereen een fijn Suikerfeest wenst.

Ook bij de NOS, de Nederlandse staatsomroep, geen aandacht voor Hemelvaartsdag. Wel krijgen we vanuit de Publieke Omroep veel informatie over Ramadan en het Suikerfeest over ons uitgestort. Ook hier bleef Hemelvaartsdag onopgemerkt.

Ook de vraag of het Suikerfeest misschien een nationale vrije dag moet worden, ten koste van één van de christelijke feestdagen, werd weer gesteld. Favoriet om op te offeren is Tweede Pinksterdag. Maar daarmee raken we dus allemaal een deel van onze tradities en culturele achtergrond kwijt. Een extra vrije dag is natuurlijk welkom. Misschien moeten we eerst maar eens nadenken over 5 mei als landelijke vrije dag. Bevrijdingsdag is immers maar eens in de 5 jaar een nationale vrije dag. En dat is eigenlijk schandalig.

Steun NederlandFeest.nl!

Geld inzamelen | Doneeractie.nl

2 thoughts on “Hemelvaartsdag onopgemerkt voorbij gegaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *