Intochten van Sinterklaas in 2020 afgelast

Waar veel mensen al voor vreesden, wordt werkelijkheid: intochten van Sinterklaas in 2020 afgelast door corona. De eerste melding kwam uit Elburg. De vestingstad die bekendstaat om zijn drukbezochte intocht van Sinterklaas in de avond. Op zijn stoomboot, vol Zwarte Pieten (Elburger Brok-bruin). Daarna volgden gemeenten in rap tempo.

Overzicht afgelaste intochten van Sinterklaas in 2020

Hieronder een lijst met gemeenten, op alfabetische volgorde, waar de intochten van Sinterklaas in 2020 zijn afgelast.

 • Apeldoorn
 • Curaçao (het hele Sinterklaas wordt hier afgeschaft, vanwege de rol van Zwarte Piet en het koloniale karakter van het feest, aldus de NOS.)
 • Dordrecht (hierover is onduidelijkheid ontstaan door de organisatie van de intocht in Dordrecht. Houd hun website in de gaten.)
 • Elburg
 • Ermelo
 • Grave
 • Hellevoetsluis
 • Hilversum
 • Huizen
 • Maastricht
 • Weesp
 • Wijdemeren

Helaas zal deze lijst nog langer worden…

Update maandag 14 september 2020

De gemeente Apeldoorn heeft alle intochten van Sinterklaas afgelast. Zowel in het centrum van de stad als in de dorpen, meldt indebuurt.nl.

Update maandag 7 september 2020

Vandaag werd bekend dat de intochten van Sinterklaas in de regio Het Gooi zijn afgelast. Het gaat dan onder meer om de intocht van Sinterklaas en zijn Pieten in Hilversum, Weesp, Huizen en Wijdemeren, aldus de NOS en de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek.

Intocht Sinterklaas Elburg 2020 gaat niet door

De prachtige intocht in Hanzestad Elburg aan het Veluwemeer, zou plaatsvinden op zaterdag 14 november 2020. Maar, volgens een bericht in De Stentor van zaterdag 29 augutus 2020, heeft de organisatie een besluit moeten nemen. “Diepbedroefd en met pijn in het hart“, staat er in het artikel van De Stentor.

Coronavirus reden tot afgelasten intocht Sinterklaas

Het coronavirus, Covid-19, is de reden voor het afgelasten van de intocht van de goedheiligman en al zijn Pieten. De stoomboot wordt dus niet groots onthaald. De coronamaatregelen zijn zorgen er voor dat het simpelweg niet te regelen is. Iedereen anderhalve meter afstand moet houden. De organisatie lijkt dat niet te kunnen garanderen. En dus gaat er een streep door de intocht van Sint-Nicolaas.

Ook in andere plaatsen wordt de intocht van Sinterklaas geschrapt

Er zijn nog niet veel berichten binnengekomen van afgelastingen van de intocht van Sinterklaas en zijn (Zwarte) Pieten. Wel wordt er nog volop overleg gevoerd hierover. Zoals in Deventer. Daar is de knoop nog niet doorgehakt. Plaatsen waar de grote intocht niet doorgaat, worden hieronder vermeld, op alfabetische volgorde (zodra bekend bij NederlandFeest.nl).

Of de landelijke intocht op tv, van de NTR, dit jaar doorgaat, is ook nog maar de vraag. Vorig jaar kwam de Sint per stoomtrein aan in Apeldoorn. Zal Apeldoorn de laatste stad zijn waar Sinterklaas ooit landelijk aankwam? En is hiermee het ‘probleem’ Zwarte Piet ook meteen verleden tijd? Media zijn in elk geval volop aan het spinnen gegaan. Zelfs de dood van Sinterklaas, door het coronavirus, wordt niet uitgesloten.

Steun NederlandFeest.nl

NederlandFeest.nl heeft nog veel meer plannen. Niet alleen een website, maar ook een heuse podcast. Dat kost niet alleen veel tijd, maar ook erg veel geld. Help jij mee dit platform groot te maken? Help jij mee reclame te maken voor onze website? Zo bereiken we de mensen weer die eerder op Instagram en Facebook NederlandFeest.nl volgden.

Klik hier om een (kleine) donatie te doen. Dank je wel!

Wel alternatief Sinterklaasjournaal vanuit Elburg

Het lokale Sinterklaasjournaal uit Elburg gaat dit jaar wél door, lezen we in het artikel van De Stentor. Het Elburger Sinterklaasjournaal werd landelijk nieuws, toen de NTR besloot alleen RoetveegPieten in te zetten bij de intocht van Sinterklaas op televisie. Bij de Elburger variant worden Elburger-Brok-bruine Pieten ingezet. Elburger Brok is de plaatselijke lekkernij. De Pieten zijn dan ook maar wat trots op deze smakelijke kleur. Wil je meer ‘Zwarte Pieten’ zien? Bekijk hier het overzicht met meer lokale Sinterklaasjournaals en Sinterklaasseries met Zwarte Piet!

Bron afbeelding: screenshot Sinterklaasjournaal Elburg.

NederlandFeest.nl is nog op zoek naar producenten en leveranciers van producten met Zwarte Piet erop. Meld je aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *