Kabinet wil een landelijk vuurwerkverbod

Het hoge woord is eruit! Het kabinet wil een landelijk vuurwerkverbod. Dat melden bronnen aan de NOS. Is dit het begin van het einde van deze mooie jaarlijkse traditie? En is zo’n verbod haalbaar?

Update vuurwerkverbod 13 november 2020

Minister Ferd Grapperhaus (bekend van het niet afstand houden tijdens zijn huwelink) heeft bekendgemaakt dat wie tóch vuurwerk afsteekt een boete krijgt van minimaal 100 euro. Ook krijg je, als je gepakt wordt, een strafblad. Dat meldt de NOS vandaag in een bericht op haar website. Ook zet het kabinet in op meer handhaving. De kans is dus groter dat je gepakt wordt.

Einde vuurwerk door corona

Ook nu wordt het coronavirus, covid19, als reden gegeven voor het afnemen van deze traditie. Net als Sinterklaas en Kerst, moet nu ook Oud&Nieuw er aan geloven. Zonder vuurwerk. Het kabinet wil een landelijk vuurwerkverbod en kondigt dat waarschijnlijk later deze week aan. Keert vuurwerk het jaar daarop wel weer terug? En geldt het verbod voor ál het vuurwerk?

Angst voor overbelasting zorg

Het kabinet lijkt vooral bang te zijn dat de zorg overbelast wordt. Niet alleen door coronapatiënten, maar ook door gewonden die vallen door (verkeerd gebruik van) vuurwerk.

Bijzonder, want de ergste gewonden (en doden) vallen vooral door illegaal vuurwerk. Dat is nu al regelmatig te horen. Er zal mogelijk een grotere toeloop zijn op illegaal vuurwerk. Hopelijk heeft het kabinet door dat mensen daar dan een toevlucht naar nemen. Het is daarom veel beter om te denken aan een beperkte afname van vuurwerk per persoon. Helaas lijkt het kabinet dit niet in te zien. Zelfs ondernemerspartij VVD is nu vóór een vuurwerkverbod. De zorgen over vuurwerk uit het buitenland (vaak illegaal), blijven wel. Wellicht gaan de ogen bij de VVD alsnog open.

Het blijft toch gek dat we vuurwerk verbieden, uit angst voor het coronavirus, covid19. Als iedereen die vuurwerk wil afsteken, keurig afstand houdt, lijkt er wat mij betreft niets aan de hand. Is dit afscheid een definitief afscheid? En hoe worden ondernemers gecompenseerd voor alle schade?

Ondernemers de dupe?

Ondernemers, vaak uit het MKB, zullen niet blij zijn met deze maatregel. Juist nu ondernemers een extraatje kunnen gebruiken, komt het kabinet met dit verbod op vuurwerk. We mogen dus geen vuurwerk meer kopen en afsteken op de grens van 2020 op 2021. Toch kijkt het kabinet volgens de NOS naar mogelijkheden om de tientallen miljoenen gederfde omzet beschikbaar te stellen. Ondernemers krijgen dus het geld alsnog. Dat gaan jij en ik dus terugbetalen. En daarvoor krijgen we géén vuurwerk.

Alternatieven voor vuurwerk

Er zijn op dit moment al pakketten vuurwerk te koop bij winkels als Action, So Low en waarschijnlijk ook al bij supermarkten als Albert Heijn. Dat zijn geen categorie F2 of F3, maar categorie F1-pakketten. Denk daarbij aan fonteinen en sterretjes. Aangezien dit nú al te koop is, is het misschien een idee dat in te slaan voor het uit de winkels gehaald wordt. Zo kun je toch nog een beetje in de Oud & Nieuw-stemming komen.

Cat.1-vuurwerk mag je altijd afsteken

Diverse bronnen melden dat het vuurwerkverbod 2020 niet geldt voor zogenaamd klein vuurwerk, zoals sterretjes en fonteinen. Dit kindervuurwerk, of categorie F1-vuurwerk mag 24 uur per dag, 7 dagen per week afgestoken worden. Het mag ook het hele jaar door verkocht worden. Een voorbeeld van dit vuurwerk vind je hier in de video.

Dergelijk vuurwerk is al volop verkrijgbaar bij zaken als Hema, Big Bazar, So Low en Action. Ook supermarkten zullen naar verwachting binnenkort weer vuurwerk in de schappen hebben liggen. Veel plezier ermee!

Steun NederlandFeest.nl

Steun NederlandFeest.nl door een donatie te geven. Ga nu naar https://www.doneeractie.nl/actie/38504 en doneer! Zo houden we deze website én de traditionele feestdagen in stand! Je kunt hier ook een bedrag overmaken via Tikkie. Dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *