Zwarte Piet krijgt steeds meer politieke lading. Nederland zit helemaal niet te wachten op verandering van het uiterlijk van de knecht van Sinterklaas. Dat vinden enkele politieke partijen een doorn in het oog. En dus probeert de lokale politiek nu alsnog om Zwarte Piet de das om te doen. Bijzonder, want niemand zit daar op te wachten. Blijkbaar zijn er geen belangrijkere zaken te behandelen in die gemeenten. Dat is dan weer goed nieuws. 😉
GroenLinks wil einde Zwarte Piet
Dat politiek en bevolking elkaar niet begrijpen, maakt GroenLinks pijnlijk duidelijk. De partij die zich druk hoort te maken om het milieu, vindt Zwarte Piet even belangrijker. Vooral de strijd tégen de zwarte knecht van de Sint dan. Omroep Gelderland schrijft dat GroenLinks in Arnhem en Nijmegen af wil van Zwarte Piet.
Volgens GroenLinks Arnhem voorman Mark Coenders heeft “Zwarte Piet pijnlijke connotaties met racisme”. Een nogal onterechte opmerking van de fractievoorzitter, want de zwarte figuur heeft helemaal niets te maken met racisme. Sterker nog: de zwarte figuur komt uit de tijd dat we allemaal nog de god Wodan aanbaden.
D66 en GroenLinks samen met motie
Ook D66 in Arnhem begint zich nu te mengen in de discussie. De ‘democratische’ partij komt samen met GroenLinks met een motie.
Sinterklaas moet een feest zijn voor alle kinderen. Daarom komt @D66Arnhem met een motie. https://t.co/pqymnELqeM
— Susan van Ommen (@susanvanommen) 19 oktober 2018
Wat die motie precies inhoudt, meldt Susan van Ommen van de Democraten 66 in de hoofdstad van Gelderland niet. Wel verwijst ze middels een retweet naar een paar vragen die GroenLinks Arnhem heeft over de figuur Zwarte Piet.
GroenLinks wil dat het Sinterklaasfeest voor iedereen een feest is. Woensdag vraagt fractievoorzitter Mark Coenders namens GroenLinks en D66 daarom aan het college burgemeester en wethouders hoe zij de toelating van Zwarte Piet zien.
— GroenLinks Arnhem (@GroenLinks026) 19 oktober 2018
Lees meer op https://t.co/qItoQHxaLQ pic.twitter.com/x0WWuWrCSx
Opvallend is dat juist D66, de partij die ‘Democraten’ in haar naam heeft staan, zich nu tegen ‘het volk’ (‘demos’) keert, dat massaal Zwarte Piet omarmt. Uitgerekend D66, opgericht in 1966 om de stem van het volk te vertegenwoordigen, luister nu niet naar de burger.
PVV wil Zwarte Piet in Arnhem houden
De plaatselijke PVV wil Zwarte Piet in Arnhem behouden en zet zich nu in voor behoud van de knecht van Sinterklaas. Op Twitter wordt de aanval geopend op GroenLinks en D66.
Eerste Kamerlid en Provinciale Statenlid Marjolein Faber van de PVV schrijft op Twitter dat Zwarte Piet zwart is. Wie dat niet wil, viert toch gewoon het feest niet, zegt Faber.
PVV Arnhem “Een aanval op Zwarte Piet is niet alleen het aanpassen van een traditie; het is een aanval op de Nederlandse identiteit.#PVV #Arnhem #pvv_arnhem #ZwartePiet #Sinterklaas #Traditie #Nederlandhttps://t.co/aNO0mcNjrA pic.twitter.com/9dawBwkoKb
— PVV Arnhem (@pvv_arnhem) 19 oktober 2018
Ook in andere steden staat Zwarte Piet onder politieke druk
Ook in andere grote steden wordt geprobeerd Zwarte Piet weg te werken. In Rotterdam zijn de partijen PvdA, de islamitische partijen Nida en DENK en GroenLinks die samenspannen in een poging om Zwarte Piet de stad uit te jagen.
Dit gebeurt steeds weer op basis van verkeerde standpunten. Elke keer weer wordt gesuggereerd dat Zwarte Piet racistisch zou zijn. Door dit te blijven roepen, proberen tegenstanders deze foute verzinselen tot gemeengoed te maken. Alsof het feiten zijn. Daarbij worden de werkelijke feiten verdoezeld. Zoals het feit dat Zwarte Piet een figuur is die je over de hele wereld tegenkomt. In allerlei culturen. Al vele eeuwen! Er kán simpelweg niets racistisch aan zijn. Lees het boek van Marcel Bas ‘Zwarte Piet – discriminerend of fascinerend?’ en je weet genoeg.
Politiek zou zich niet bemoeien met Zwarte Piet, doet het toch
Een paar jaar geleden vroeg weblog ZwartePieterman (de voorloper van deze website) aan de landelijke politieke partijen uitleg over hun standpunt rond Zwarte Piet. De conclusie: Zwarte Piet is geen politieke discussie, maar een maatschappelijke. Dat was de boodschap van partijen op links tot rechts en van conservatief tot progressief en alles wat daar tussen zit.
Nu we te maken hebben met meer dan 800 (!) intochten waarbij Sinterklaas met Zwarte Piet de kinderhartjes sneller laat kloppen, lijkt er dus geen sprake van een maatschappelijke discussie. Waarom partijen als GroenLinks, D66, PvdA, DENK en Nida dan toch zo graag verandering willen, is ons een raadsel. Laten we hopen dat zij hieronder nog even hun visie willen toelichten.
Zwarte Pieten-stemwijzer
Gelukkig zijn er in maart 2019 weer verkiezingen en zullen we zien hoe belangrijk Nederlanders onze tradities en feestdagen vinden.
Tegen die tijd zullen we met een Feestdagen / Zwarte Pieten-stemwijzer komen. Hou ons dus in de gaten. Dat kan via Facebook, Twitter en Instagram ook heel gemakkelijk!