Meldpunt géén vuurwerkoverlast geopend

De Vuurwerk Federatie heeft een meldpunt geopend waar je géén vuurwerkoverlast kunt melden. Eerder werd bekend dat GroenLinks is gestopt met het Meldpunt Vuurwerkoverlast. GroenLinkser Arno Bonte stopt ermee omdat het doel is bereikt. Dat is politieke praat voor: het Meldpunt bleek veel onterechte meldingen te registreren en dus stoppen we er maar mee. Het kabinet heeft eerder besloten géén landelijk vuurwerkverbod in te stellen. Gemeenten gaan vanaf Oudjaar 2019 zelf beslissen of er vuurwerk afgestoken mag worden.

Meldpunt Geen Vuurwerkoverlast

Het Meldpunt Geen Vuurwerkoverlast is opgericht door De Vuurwerk Federatie. Dit is een federatie van websites en internetfora die het zat zijn dat er zoveel negatieve aandacht is voor vuurwerk in de media. Een tegengeluid dus. 

Op de website ikervaargeenoverlast.nl kun je melden dat jij géén overlast ervaart. Toen het Meldpunt Vuurwerkoverlast van GroenLinks nog bestond, leek het wel alsof heel Nederland last van vuurwerk heeft. Dit is natuurlijk niet waar. Op dit moment is er geen geknal te horen. En wie dat wel doet, steekt vrijwel zeker illegaal vuurwerk af. Of vuurwerk van Categorie 2 of hoger. En dat mag alleen op Oudjaarsavond vanaf 18.00 uur tot Nieuwjaarsnacht 02.00 uur.


Wie zich niet aan deze tijden houdt, of illegaal zwaar vuurwerk afsteekt, is dus in overtreding. Dan moet er gehandhaafd worden. Keihard aanpakken dus. Omdat dit vrijwel niet gebeurd, lijkt het alsof Nederland gebukt gaat onder kwaadwillende consumenten die vuurwerk afsteken. En dat is dus onjuist. Nederland houdt van de traditie van vuurwerk tijdens Oud en Nieuw. Als iedereen zich gewoon netjes houdt aan de regels én nuchter vuurwerk afsteekt, blijft het afsteken voor iedereen leuk!

Soms mag je wél vuurwerk afsteken

In sommige winkels kun je nu al vuurwerk kopen. Bij Big Bazar bijvoorbeeld. En de HEMA en Albert Heijn kwamen in 2017 ook al met vuurwerk. Gewoon in het warenhuis of supermarkt te koop. Mag dat? En mag ik het wel afsteken?
Het antwoord is: ja, dat mag. Het gaat hier om zogenoemd Categorie 1-vuurwerk. Dat mag je altijd verkopen, kopen en afsteken. Denk daarbij aan sterretjes, knalerwten en trektouwtjes. Maar ook steeds meer fonteinen vallen onder Cat.1-vuurwerk. Zo kon je vorig jaar bij HEMA dit pakketje fonteinen kopen voor €5!

Met dit vuurwerk hoef je niet te wachten tot 31 december 18.00 uur. Vind je nu al vuurwerk in de winkel? Dan mag je het nu al kopen en afsteken als het om Cat1-vuurwerk gaat. Categorie 2-vuurwerk vind je hier, met mega kortingen!


Meld dus NU dat jij géén overlast door vuurwerk ervaart!

Ga nu naar ikervaargeenoverlast.nl en laat daar weten dat het bij jou ook rustig is. Zoals het hoort. Geen vuurwerk te horen en zien in jouw buurt? Meld het! Zo laten we Nederland zien dat het reuze meevalt met de overlast die eerder via het GroenLinks-platform werd gemeld. Doen! Teken NU!

Bron afbeelding: www.vuurwerkfederatie.nl (screenshot)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *