Mogelijk geen landelijke intocht Sinterklaas in 2020

Gaat de landelijke intocht van Sinterklaas en zijn (Zwarte) Pieten in 2020 door? Dat is de grote vraag, nu nog geen enkele gemeente heeft aangegeven het evenement te willen verwelkomen. Corona én de laatste ontwikkelingen in Amerika, gooien roet in het eten. De eerste intochten zijn inmiddels afgelast (klik naar het nieuwe artikel hierover).

Inmiddels is bekend dat bde tv-intocht van Sinterklaas wél doorgaat. In aangepaste vorm, zonder publiek. De locatie wordt niet bekendgemaakt. Lees hier meer over de intocht van Sinterklaas op televisie.

KLIK HIER OM TE ZIEN WAAR DE INTOCHTEN ZIJN AFGELAST IN VERBAND MET HET CORONAVIRUS.

Coronavirus bedreiging intocht Sinterklaas

Het coronavirus beheerst in 2020 het leven van veel mensen. Allerlei leuke dingen zijn afgelast, zoals evenementen. In elk geval zijn alle evenementen tot 1 september 2020 afgelast. De intocht van Sinterklaas staat gepland op zaterdag 14 november 2020. De vraag is of gemeenten het aandurven om zoveel mensen bij elkaar te plaatsen. Met mogelijke gevolgen voor de verspreiding van covid19. Gelukkig wordt ook steeds duidelijker dat de kans op verspreiding in de open lucht heel klein is. Maar er zijn nog wel wat haken en ogen aan die onderzoeken. Eerder gaf de regering al aan dat er géén kans is op grote evenementen met een landelijke uitstraling (denk aan F1, Sinterklaas, Songfestival) tot er een vaccin is tegen corona. Inmiddels wordt er zelfs geopperd Sinterklaas af te schaffen. Met als reden: Sinterklaas is overleden aan corona.

Update 3 september ’20

Er is nog steeds geen nieuws over de intocht van Sinterklaas in 2020. Er zijn nog geen berichten over opnames van het Sinterklaasjournaal. Het is inmiddels september. Normaliter horen we in augustus waar de tv-Sint voet aan wal zet. Is Apeldoorn opnieuw de stad waar een groot evenement als laatst plaatsvond? Net als Koninginnedag en Het Glazen Huis? 🤔

George Floyd-protesten door Kick Out Zwarte Piet

Maandag 1 juni 2020, Tweede Pinksterdag, was er een massale demonstratie tegen racisme en anti-zwart-geweld door politieagenten. Dit evenement vond plaats op de Dam in Amsterdam. Een demonstratie waarbij de coronamaatregelen niet in acht werden genomen. Burgemeester Femke Halsema liet het toe. Ook werden er geen bekeuringen uitgedeeld tegen overtreding van de coronamaatregelen. Halsema zei hierover dat deze demonstratie “te belangrijk” is om niet door te laten gaan. En iets over eigen risico van bezoekers.

Deze demonstratie komt naar aanleiding van de dood van George Floyd. Een donkere man uit Amerika, die overleed tijdens een arrestatie door een agent.

De demonstratie werd opgetuigd door 2 groepen: Kick Out Zwarte Piet en Black Queer & Trans Resistance NL. Met openlijke steun vanuit politieke partij GroenLinks. Laat Femke Halsema nou ook van die partij zijn… Doordat KOZP deze demo organiseerde, werd Zwarte Piet er weer bij betrokken. Op Twitter werd de knecht van de Sint weer trending. Zwarte Piet opnieuw onder vuur. Maar zonder enig weerwoord. zonder enige besef van cultuurhistorie en ontstaansgeschiedenis. Er werden weer veel verwijten gemaakt. Een smet op het komende Sinterklaasfeest. Welke gemeente heeft na het zien van de beelden uit Amsterdam én de beelden uit Amerika (de dood van Floyd en de daaropvolgende plunderingen en brandstichtingen) nog zin om Sinterklaas te onthalen?

Nog geen aanmeldingen gemeenten

Er is momenteel niet veel duidelijk over de landelijke intocht. Normaliter melden gemeenten zich aan bij omroep NTR om de landelijke intocht te organiseren. Voorheen stonden gemeenten te popelen, omdat het een mooie gelegenheid is om een stad of dorp aan heel Nederland te tonen.

Sinds de discussie over Zwarte Piet, loopt het animo al terug. Nu het coronavirus er is, wagen nog minder gemeenten de gok. Waarschijnlijk geen zin om het risico te lopen een nieuwe brandhaard van corona te worden. En de protesten, daar zit ook niemand op te wachten.

Mocht geen enkele gemeente zich aanmelden, dan is Apeldoorn de laatste gemeente waar de Goedheiligman op televisie aankwam. En tevens het eerste jaar zonder Zwarte Piet. Misschien wel een mooi moment om van deze landelijke intocht af te stappen. Er zijn immers voldoende alternatieven.

Steun NederlandFeest.nl!

Zonder jullie hulp kan ik me niet blijven inzetten voor de Nederlandse feestdagen en tradities. Vind jij dit net zo belangrijk als ik, de maker van deze site? Dan ga ik er vanuit dat je de sponsoren eens bezoekt (klik op de banners) of beter nog: doneer! Dat hoeft echt niet veel te zijn, maar het mag natuurlijk wel!

Geld inzamelen | Doneeractie.nl

Alternatieve Sinterklaasjournaals mét Zwarte Piet

Mocht geen enkele gemeente zich kandidaat stellen voor de landelijke intocht van Sinterklaas, dan is er helemaal niets aan de hand. Ook dit jaar zullen er weer Sinterklaasjournaals gemaakt worden door fanatieke mensen in het hele land. Lokale Sinterklaasjournaals mét Zwarte Piet. Er komen er steeds meer! Je bent dus absoluut niet afhankelijk van Dieuwertje Blok, de NTR en het officiële Sinterklaasjournaal.

Bekijk hier welke alternatieve Sinterklaasjournaals er zijn.

Bekijk hier hoe jij de journaals op je eigen televisie bekijkt.

YouTube-kanaal Sint- en Pietengilde

Het Sint- en Pietengilde is actief met een eigen website, als spreekbuis voor mensen die Sinterklaas traditioneel willen blijven vieren en is te vinden op sociale media zoals Facebook. Nu is het gilde er ook met een eigen videokanaal op YouTube.

Crowdfunding voor behoud Zwarte Piet

Op veel plaatsen komen mensen in opstand tegen get beleid van hun gemeente om Zwarte Piet in de ban te doen. In deze plaatsen gebeurde dat door middel van protesten. Je kunt ook helpen door een crowdfunding-project te steunen. Zoals de intocht van Haarlem te supporten, of deze website NederlandFeest.nl. Een paar mooie initiatieven vind je hier.

2 thoughts on “Mogelijk geen landelijke intocht Sinterklaas in 2020

    1. Daar zet ik me zeker voor in! Word ook Zwarte Piet! 👍 Bestel zwarte schmink en een Pietenpak en doe mee! Zo houden we Zwarte Piet in stand. Eigenlijk heel eenvoudig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *