Motie NIDA Rotterdam ‘Zwarte Piet ken niet’ gestrand

De motie die politieke partij NIDA in Rotterdam had ingediend, heeft het donderdagavond 7 november 2019 niet gehaald. De motie heet ‘Zwarte Piet ken niet’ (spelfout overgenomen uit motie, red.). De op de islam geïnspireerde partij wilde Zwarte Piet bij intochten in Rotterdam verbieden. Er stemden toch nog opvallend veel mensen vóór de motie.

Steun NederlandFeest.nl door een donatie te geven. Ga nu naar https://www.doneeractie.nl/actie/38504 en doneer! Zo houden we deze website én de traditionele feestdagen in stand! Dank je wel!

Meerderheid verwerpt motie Zwarte Piet

Voor fans van Zwarte Piet is er gelukkig goed nieuws. De motie haalde het niet, dus Zwarte Piet blijft zeker nog in Rotterdam. Het aantal voorstanders van deze motie was 13. Van de aanwezige gemeenteraadsleden stemden 30 mensen tegen de motie.

Zwarte Piet ken niet

De titel van de motie is ‘Zwarte Piet ken niet’. In de motie stelt NIDA dat Pieten “in lijn van het Sinterklaasjournaal” moeten zijn. Dat betekent dus dat NIDA RoetveegPieten wél ziet zitten. Er zou volgens NIDA ook geen gemeentelijke subsidie meer moeten gaan naar organisaties in Rotterdam die wél vasthouden aan Zwarte Piet. De subsidie moet volgens de partij alleen nog gaan naar “inclusieve vieringen van het Sinterklaasfeest”.

Meer politieke bemoeienis met Zwarte Piet

Waar de landelijke politiek nog opriep dat Zwarte Piet een zaak van de maatschappij is, beginnen politici zich nu druk te maken om Zwarte Piet. Je kon er op wachten… Met valse argumenten drukken tegenstanders van Zwarte Piet onze traditie steeds verder in het verdomhoekje. En politici zijn er gevoelig voor, blijkt.

Nadat de gemeente Deventer druk op de Sinterklaascommissie legde om RoetveegPieten in te voeren, was de geest uit de fles. Zwarte Piet is nu niet alleen ‘een kwestie van het volk’, maar ook een politieke kwestie geworden. Er kwam een heus PietenProtest in Deventer vóór het behoud van Zwarte Piet. Met steun van Forum voor Democratie. Op woensdag 13 november 2019 is er een nieuw PietenProtest in Zwolle. Die ‘PietenManifestatie’ wordt ondersteund met een motie van de PVV Overijssel.

In Rotterdam sneuvelde dezelfde avond een motie van de PVV Rotterdam. Daarin roept de PVV op om Zwarte Piet te beveiligen.

Afbeelding: screenshot website gemeente Rotterdam/NIDA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *