Netflix geeft niet thuis bij vragen over censuur

Het Amerikaanse streamingplatform Netflix ligt onder vuur. Na de Black Live Matters-rellen in de hele wereld, verwijderde het bedrijf afleveringen van de humoristische Britse serie Little Britain. Censuur op Netflix. Hoe zit dat?

Een eenmalige gebeurtenis? Nee hoor. Netflix doet het vaker. Zo werd een aflevering verwijderd uit de Amerikaanse serie Designated Survivor. Hierin ging het om een conflict tussen Amerika en Turkije. En tsja, dat ging te ver, vooral om Turkije het conflict begon. En dus mocht de episode niet getoond worden in Turkije.

Navraag bij Netflix over de keuzes die het bedrijf maakt

Ik vroeg me af: wie bepaalt nu eigenlijk waarom een serie of aflevering te zien is. Waarop wordt die keuze gebaseerd? En waarom is er überhaupt censuur op Netflix? Tijd dus om het Netflix te vragen.

Toegegeven: ik (de auteur) was een klein beetje aan het trollen. Het is misschien niet de manier om deze vraag te stellen, oké. Maar op de vraag of ik dan bij een perswoordvoerder moet zijn, werd niet geantwoord.

De achterliggende vraag is natuurlijk een hele journalistieke, zoals het een journalist betaamt. Ooit bij NOS of RTL Nieuws een goede vraag gehoord? Vast niet… Het gaat mij om de manier waarop censuur wordt gepleegd. Dat Turkije een aflevering niet wil tonen van Designated Survivor is natuurlijk al van de zotte. Weet Turkije wel dat die hele serie fictief is, vraag je je dan af.

Maar om nu Little Britain te verwijderen, want ‘kwetsend’ of ‘aanstootgevend’? Het is HUMOR! En dus kwam bij mij de volgende vraag op, toen ik naar Rick&Morty zat te kijken, waarbij Jezus Christus niet bepaald lekker uit de verf kwam…:

Je ziet nooit islamkritische humor. Daar wordt nooit de draak mee gestoken. Allah, Mohammed… Ze worden niet genoemd. Zelfs Southpark durft het niet (meer) aan.

Geen censuur!

Natuurlijk wil ik geen censuur. Natuurlijk wil ik dit niet van Netflix laten verdwijnen. Wel toont het opnieuw een stukje hypocrisie aan. Niet reageren, wel christenen ‘bashen’, ook al is het humor. Gaat het om andere humor, zoals een verkleedpartijtje in Little Britain, dan wordt de serie meteen verwijderd! Dat is écht een stap te ver. Ik wil dan ook graag weten van Netflix waarom men tot dergelijke keuzes komt. Een simpel: “u moet hiervoor bij de woordvoerder zijn”, met een verwijzing, is dan prima. Maar zelfs dat kwam niet. Kop in het zand?

Reacties op tweet NederlandFeest

Netflix reageerde dus niet. Jammer. Maar dan weten we meteen waar ongeveer de criteria liggen wat ‘aanstootgevend’ wordt gevonden. Wie het niet eens is met het bekritiseren van het christendom, kijkt simpelweg niet naar een serie als Rick&Morty. Het hoeft echt niet weg, maar haal dan ook Little Britain niet weg. Als je iets aanstootgevend vindt, dan kijk je toch niet (meer) of zeg je Netflix op? Zo werkt dat in een gezonde economie en in een gezonde maatschappij.

Een greep uit de reacties op onze @NetflixNL-tweets:

En nog iets met Zwarte Piet natuurlijk. 😉 Komen er weer series met Sinterklaas en Zwarte Piet op Netflix, Netflix? Tot die tijd maar naar andere series kijken.

Volg ons op Twitter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *