Nieuw meldpunt vuurwerkoverlast

Sinds maandag 1 november 2021 kun je overlast door vuurwerk melden bij een nieuw meldpunt vuurwerkoverlast. Voorheen kon je hiervoor terecht bij een meldpunt van GroenLinks. Nu is het de vuurwerkhandel zélf die een meldpunt opent tegen vuurwerkoverlast.

Kersttruien-winkel.nl

Vuurwerkfederatie achter niet meldpunt vuurwerkoverlast

Het is dus de branche zelf die www.meldpuntvuurwerkoverlast.nl is gestart. Is het daardoor minder betrouwbaar? Tsja, hoe betrouwbaar is het dat een politieke partij die zich richt op klimaat en milieu een vuurwerkmeldpunt runt? In elk geval is de branche, verenigd in de Vuurwerkfederatie, duidelijk over het waarom van dit meldpunt.

De vuurwerkfederatie strijdt al enkele jaren voor betrouwbaar en mooi siervuurwerk. De laatste jaren wordt de roep om een algeheel vuurwerkverbod steeds groter. Gemeenten als Apeldoorn en Amsterdam voeren dit jaar zelfs zo’n vuurwerkverbod in. Er mag niets meer worden afgestoken.

Kerst feestwinkel

Omdat een landelijk verbod de prachtige traditie van vuurwerk in Nederland compleet zou verpesten, is zo’n meldpunt dus best een goed idee. Zo kan de branche goed in kaart brengen waar de problemen zich vooral voordoen. En de branche kan, vermoedelijk op basis van de melding, ook nagaan of er sprake is van legaal of illegaal vuurwerk. Illegaal vuurwerk is vuurwerk dat je niet koopt in de reguliere winkels. Vaak is dit knalvuurwerk, waarbij de knal (extreem) hard is. Dát verpest inderdaad de traditie. Maar mooi, traditioneel vuurwerk, daar is eigenlijk vrijwel niets mis mee, vindt ook NederlandFeest.nl.

Illegaal vuurwerk de boosdoener

Ook het beeld dat in de media wordt gecreeërd, dat vuurwerk een grote boosdoener is, moet worden ontkracht, vindt de Vuurwerkfederatie. Vrijwel altijd zie je dat meldingen over verwondingen of overlast, bijvoorbeeld geluidsoverlast of opgeblazen bushokjes, de schuld is van vuurwerk. Maar de media, vooral televisie en kranten, melden dan vaak niet dat het om illegaal (dus illegaal geïmporteerd) vuurwerk gaat. Dat beeld moet dus rechtgetrokken worden. Met consumentenvuurwerk is eigenlijk niets mis. Daarnaast is de branche eerder akkoord gegaan met een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. De branche wil dan ook graag eerst eens bekijken of dat werkt tegen de overlast.

Vuurwerk afsteken: vanaf Oudjaarsavond

Ook wil de Vuurwerkfederatie dat er meer wordt gedaan aan handhaving van de regelgeving rond het afsteken van vuurwerk. Zo is de tijd waarop je vuurwerk mag afsteken al fors ingekort: alleen op Oudjaarsdag vanaf 18.00 uur is het afsteken van vuurwerk toegestaan. Je kunt er dus vanuit gaan dat alle knallen die je daarvoor hoort, verwoorzaakt wordt door mensen die de wet overtreden. Tenzij er sprake is van carbidschieten. Daarvoor gelden dan weer andere regels.

Categorie 1-vuurwerk afsteken mag wel

Er is een categorie vuurwerk die onder de wetgeving uitkomt. Dat is het zogenaamde categorie (F)1-vuurwerk. Je kunt dit op de verpakking van vuurwerk terugvinden. Het vuurwerk dat je nu al ziet liggen in sommige winkels, is dus van deze soort. Je kunt daarbij denken aan sterretjes, fonteinen en draaitollen, zoals grondbloemen.

Steun NederlandFeest.nl

Je kunt nu naast een donatie via PayPal ook gemakkelijk online doneren voor het behoud van Nederlandse feestdagen en tradities. Dat kan via GoFundMe. Je kunt daar met een paar klikken een bijdrage leveren aan dit (journalistieke) platform en mij helpen dit verder uit te breiden. Je kunt eenvoudig doneren via onder meer iDeal, creditcard of PayPal. Rechtstreeks doneren via PayPal kan natuurlijk ook.

Afbeelding van cocoparisienne via Pixabay.

4 thoughts on “Nieuw meldpunt vuurwerkoverlast

 1. Dagelijks last van harde knallen, hond is bang wil niet uitgelaten worden,
  Katten komen niet thuis,
  Vuurwerk is verboden, nog meer last dan andere jaren, ik vind het vreselijk

  1. Vervelend. Alleen heb ik een paar vragen: 1. Waarom ligt u de politie niet in? 2. Waarom laat u katten buiten lopen, in deze tijd van het jaar? Daarnaast vraag ik me af of u snapt dat het hier gaat om illegaal (!) vuurwerk. Juist door een verbod op vuurwerk, lijkt er meer illegaal vuurwerk binnen te komen. Vuurwerk dat ook nog eens harder gaat dan normaal.

 2. Ik vind dat vuurwerk maar vreselijk saai worden.
  Hier in het Westland
  In het jaar 2019 naar 2020 hadden we hier 372 oudejaarsavonden achter elkaar tot diep in de nacht.
  Dit jaar hebben we al ruim 135 oudejaarsavonden gevierd, er zit geen gezelligheid meer bij, het is afgezaagd en vreselijk saai, de beesten zijn compleet getraumatiseerd.
  De dierenartsen hebben hier handenvol werk.
  Wij hebben hier al vele jaren geen enkele vorm van handhaving meer dus is het hier soms een gekkenhuis.
  Op naar de hel van 31 december, afwachten of de ramen heel blijven.

  1. Ik begrijp het niet. Als je er zo vaak last van hebt, waarom schakel je dan niet de politie in?

   Bericht helemaal gelezen? Er is geen consumentenvuurwerk te koop! Dus spreek mij en andere liefhebbers hier niet op aan. Klaag bij degenen die illegaal vuurwerk afsteken. Of klaag bij de overheid zodat ze wellicht eens nadenken en de grenzen sluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *