Nieuw PietenProtest in Zwolle bij Provincie Overijssel

*Update woensdag 13 november 2019*
Helaas kwam er geen enkele Zwarte Piet bij het PietenProtest in Zwolle. Er was wel veel pers aanwezig, zoals RTL, NOS en RTV Oost. In totaal waren er 5 demonstranten aanwezig, waarvan er slechts 3 serieus genoemd konden worden.

Hieronder het bericht zoals eerder geplaatst.

Er komt een vervolg op het PietenProtest van afgelopen woensdag 31 oktober 2019, toen bij het stadhuis van Deventer. Op woensdag 13 november 2019 komt er een vervolg in Zwolle. Dat melden De Stentor en de actiegroep Zonder Zwarte Piet Geen Sinterklaas In Deventer. De reden hiervoor is dat de actiegroep zich niet gehoord voelt door de gemeente Deventer. Het is tijd om de provincie nu te overtuigen van het behoud van Zwarte Piet. Dat gebeurt mede met behulp van de PVV Overijssel.

Steun NederlandFeest.nl door een donatie te geven. Ga nu naar https://www.doneeractie.nl/actie/38504 en doneer! Zo houden we deze website én de traditionele feestdagen in stand! Dank je wel!

Actie bij provinciehuis Overijssel in Zwolle

Op woensdag 13 november 2019 wordt er in bij Provincie Overijssel gesproken over Zwarte Piet. Om te laten zien dat Overijssel achter Zwarte Piet staat, wordt opgeroepen om opnieuw verkleed als Zwarte Piet naar het provinciehuis in Zwolle te komen. Zwarte Pieten uit de hele provincie (en ver daarbuiten) wordt opgeroepen massaal naar Zwolle te komen. Het protest, ook wel manifestatie genoemd, start om 13.00 uur.

De PVV Overijssel en de Facebook-actiegroep kondigen nu samen deze actie aan. De vraag is nog of ook andere partijen zich aansluiten. Zo kreeg het PietenProtest in Deventer steun van Forum voor Democratie. Een amendement om te voorkomen dat traditionele evenementen, zoals de intocht van Sinterklaas met Zwarte Piet of het Paasvuur, werd woensdagavond aangenomen. Dat is in elk geval een stap in de goede richting voor het behoud van onze tradities.

Motie Zwarte Piet door PVV Overijssel

De PVV heet de Zwarte Pieten om 13.00 uur hartelijk welkom. De partij nodigt alle Zwarte Pieten van harte uit om naar de raadsvergadering te komen, zegt Joeri Pool van PVV Overijssel.

Pool heeft een motie ingediend waarin wordt gesteld dat Zwarte Piet zwart moet blijven. De motie is opgesteld naar aanleiding van de commotie in Deventer. Het verzoek aan de Gedeputeerde Staten (zeg maar de Overijsselse regering) is:

(…) Alle provinciale subsidie naar de gemeente Deventer per direct stop te zetten als tijdens de intocht van 30 november ook maar één piet wordt gezien die niet zwart is en die daar vanwege gemeentelijk beleid moest lopen

Het idee is natuurlijk sympathiek, maar of deze motie op voldoende steun kan rekenen, is zeer de vraag. “Alle subsidie stopzetten aan Deventer”, daar zal waarschijnlijk niemand iets voor voelen. Hopelijk komt de boodschap wél over en is het een eye-opener voor de provincie dat de inwoners van de provincie Overijssel géén verandering willen. Een mooi gebaar, het zal wat reuring veroorzaken, maar meer hoeven we waarschijnlijk niet te verwachten. De hele motie is trouwens hier te lezen.

Actiegroep genegeerd in Deventer

Reden voor het nieuwe protest van de Zwarte Pieten tegen RoetveegPiet, is het feit dat de gemeenteraad van Deventer totaal geen aandacht had voor de situatie die in Deventer was ontstaan. Daar ‘chanteerde’ de gemeente de Sinterklaascommissie. De subsidie zou worden ingetrokken als er niet voldoende RoetveegPieten zouden meedoen aan de intocht in Deventer. Gelukkig werd die eis snel ingetrokken, na hevig protest van inwoners van de gemeente Deventer en vrienden daarbuiten.

Steun NederlandFeest.nl door een donatie te geven. Ga nu naar https://www.doneeractie.nl/actie/38504 en doneer! Zo houden we deze website én de traditionele feestdagen in stand! Dank je wel!

Toch blijft onduidelijk hoe Zwarte Piet er bij de intocht in Deventer op 30 november 2019 uit zal zien. Zowel de gemeente als de Sinterklaascommissie hullen zich in stilzwijgen. Daarom kwam er een PietenProtest, dat uitmondde in een leuk feestje voor het stadhuis van Deventer. De gemeenteraad kwam die avond bijeen. Voor- en tegenstanders van Zwarte Piet mochten hun zegje doen. Dat deden Marc Gilling namens het Sint en Pietengilde én tegenstander Asha ten Broeke (feminist en columnist, zie ook deze column in De Volkskrant).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *