Nu al recordomzet vuurwerk ondanks verbod

Misschien heb jij ze al ontvangen: vuurwerkfolders. Of nieuwsbrieven van verkopers van vuurwerk. Grote kans dat jij al vuurwerk hebt besteld! Want de voorverkoop van vuurwerk, door de vuurwerkbranche vierwerk genoemd, gaat nu al door het dak! Een recordomzet vuurwerk, ondanks een vuurwerkverbod in steeds meer gemeenten.

Recordomzet verkoop vuurwerk

Ondanks een toenemend aantal gemeenten dat, ondanks een gebrek aan handhaving, tóch een vuurwerkverbod instelt, wordt er al volop vuurwerk besteld. Dat meldt de vuurwerkbranche in een persbericht.

De branche ziet dat de omzet nu al op (inmiddels mogelijk óver) de recordomzet ligt van 2022. Toen waren er voor het eerst gemeenten met een verbod op het afsteken van vuurwerk. Wel wordt er in die gemeenten vuurwerk verkocht. Opvallend is vooral dat in 4 nieuwe steden van Nederland waar een verbod van kracht is, erg veel vuurwerk wordt besteld.

De branche kiest trouwens liever voor de term ‘vierwerk’. Dat is veel veiliger vuurwerk dan voorheen. Lees hier alles over dit nieuwe vierwerk.

Recordomzet vuurwerk tegen de trend in

Uit allerlei onderzoeken en peilingen blijkt dat Nederland een totaalverbod op vuurwerk wel ziet zitten. Het varieert van zo’n 55 tot 60 procent dat voor een vuurwerkverbod is. Opvallend is dat de media hierbij vaak nepnieuws vertellen. Is dit bewuste desinformatie? Zo hoorde ik onlangs in Hart van Nederland iets over vuurpijlen en knalvuurwerk. Terwijl dat vuurwerk al een paar jaar niet meer verkrijgbaar is. Mogelijk haalt men illegaal vuurwerk en ‘vierwerk’ door elkaar. Dat betekent dus dat de kwaden het verpesten voor 99% van de mensen die graag even wat vuurwerk afsteken om het jaar 2024 goed in te gaan.

Het is Kerst bij Amazon! Scoor nú de leukste kerstcadeaus voor weinig. Bestel snel, dan heb je het ruim op tijd in huis! Klik op de link en steun meteen NederlandFeest.nl!

De recordomzet vuurwerk die dit jaar wordt behaald, gaat dus keihard in tegen de trend dat meer mensen voor een vuurwerkverbod zijn. Onduidelijk is hoe dat kan. Kopen vuurwerkliefhebbers voor meer geld? Wordt vuurwerk steeds duurder en is daardoor de omzet hoger? Of zouden mensen in peilingen aangeven voor een vuurwerkverbod zijn, omdat ze alleen aan illegaal vuurwerk denken? We weten het niet zeker… Probeer dus het gezellige vierwerk te scheiden van de rotzooi waarmee kwajongens de boel op stelten zetten. En geniet van een prachtig Oud en Nieuw!

Verkoopdagen vuurwerk

Er wordt al volop vuurwerk besteld, niet voor niets is er een recordomzet vuurwerk dit jaar. Je kan dat vurwerk afhalen of zonder vooraf te bestellen kopen op 3 dagen in 2023. Dat kan op donderdag 28 december 2023, vrijdag 29 december en zaterdag 30 december. Je mag geen vuurwerk kopen op zondag 31 december 2023, oudjaarsdag. Dat komt omdat dit een zondag is. De zondag is wettelijk gezien nog steeds een rustdag in Nederland. Je mag dan wel vuurwerk afsteken, vanaf 18.00 uur.

Uitzondering afsteken van vuurwerk

Vuurwerk van de categorie F1 mag je nú al kopen (of verkopen als winkelier). Dat mag zelfs altijd. Je kunt nu alweer volop van dit kleine vuurwerk kopen. Dat wordt ook wel fopvuurwerk, schersvuurwerk of kindervuurwerk genoemd. En daar zit weer heel veel leuks tussen! Denk aan de leuke paketten die je bij winkels zoals Action, Blokker, Hema en Albert Heijn kunt kopen. Hier zit écht heel leuk onschuldig vuurwerk tussen. En het leuke is: dit mag je 24 uur per dag, 7 dagen per week gewoon afsteken. Let op: afsteken van F1-vuurwerk mag pas als je 12 jaar of ouder bent.

Bron: Rijksoverheid.nl

Wanneer mag je vuurwerk afsteken?

Je mag vuurwerk (categorie F2 of F3) afsteken vanaf 18.00 uur op Oudjaarsdag. Oudjaarsavond mag je dus écht genieten van je gekochte vuurwerk. Dat mag tot Nieuwjaarsdag 02.00 uur.

Zeeman: Goede kwaliteit voor de laagst mogelijke prijs.

De categorie van het vuurwerk zie je op het etiket. Zoals hierboven ook te zien is: F2.

En die harde knallen dan die ik nu soms hoor? Dat is meestal illegaal vuurwerk. Dat is al verboden dus. Van consumentenvuurwerk kun je eigenlijk geen last hebben. Dat moet al aan veel eisen voldoen. Over illegaal vuurwerk lees je zo meer.

Uitzondering: Categorie F1-vuurwerk

Er is 1 uitzondering: categorie F1-vuurwerk. Heb jij vuurwerk gekocht bij Hema, Action of Albert Heijn? Dan staat op het etiket dat het F1-vuurwerk is. Dit is vuurwerk dat valt onder de noemer ‘Bengaals vuur, sterretjes, knalerwten, kleine fonteinen’. Dat vuurwerk mag je 24 uur per dag, 7 dagen in de week afsteken.

Wat is illegaal vuurwerk?

Eigenlijk is al het andere vuurwerk niet bedoeld voor de consumentenmarkt. Denk aan zware mortieren, waarmee onlangs nog twee jochies van elk 32 jaar oud in Den Bosch hun gezicht eraf bliezen. Dat toont meteen weer aan dat dit soort vuurwerk bedoeld is voor professionals. Denk aan vuurwerk voor vuurwerkshows.
Ook zogenoemde strijkers, cobra’s en vlinders behoren tot de categorie die we vaak ‘illegaal vuurwerk’ noemen. Je mag het niet invoeren, niet kopen/verkopen en niet afsteken. Daarom spreken we over illegaal vuurwerk. Daarvoor geldt dus al een verbod. Een vuurwerkverbod voor die categorie is er dus al. Een algeheel vuurwerkverbod zou ook zinloos zijn: het illegale circuit wordt daarmee alleen maar groter.

Mocht je illegaal vuurwerk in je bezit hebben en betrapt worden, dan kan dat boetes opleveren van € 400 per afgestoken stuk vuurwerk. Ook kun je een maandenlange gevangenisstraf opgelegd krijgen. Uiteraard afhankelijk van de ernst.

Mag je vuurwerk uit Duitsland meenemen?

Ja en nee. Omroep Gelderland zegt glashard “Ja”, maar dit is NIET het geval, meldt de website van de Rijksoverheid.
Het is eigenlijk een “Nee”, tenzij. Je moet namelijk hebben aangegeven dat je consumentenvuurwerk koopt in Duitsland. Dat vuurwerk moet voldoen aan allerlei eisen. En je moet het vooraf melden bij de de Inspectie Leefomgeving en Transport. Maar hoe je dat dan doet, vermeldt deze bron helaas niet. Kortom: niet doen. Vuurwerk uit Duitsland valt sowieso erg tegen en is vrij prijzig ten opzichte van de voorverkoopprijzen in Nederland. Zeker het ritje naar Duitsland niet waard.

Komt er een landelijk vuurwerkverbod?

Nee Dat lijkt er niet te komen, ondanks toenemende druk door de media. De uitslag van de Tweede Kamer-verkiezingen van 22 november 2023, laat duidelijk zien dat Nederland geen afscheid wil nemen van vuurwerk. Zo heeft BBB van Caroline van der Plas eerder aangegeven knalvuurwerk weer toe te willen staan. Ook de PVV wil deze traditie behouden. En, officieel, is ook de VVD voor vrijheid op dit gebied. Alleen laat die partij de laatste jaren zien zich niet te houden aan het verkiezingsprogramma. Dus het is bij de liberalen maar net hoe de wind waait.

Kersttruien-winkel.nl

Eén categorie vuurwerk is sinds seizoen 2020-2021 niet meer toegestaan in Nederland: categorie F3. Denk dan aan Chinese rollen (duizendklappers) en single shots (Thunder King).

Hoe voorkomen we een vuurwerkverbod?

De recordzomet vuurwerk toont aan dat we best bereid zijn eerlijk vuurwerk te kopen. Steek dus geen illegale rotzooi meer af en koop dat ook niet. Houd je aan de afsteektijden. Anders mag je straks alleen nog categorie F1-vuurwerk afsteken. Als dat is wat je wil, prima. Ga vooral door. Bedankt voor het verpesten van het feestje. Wil je wél dat vuurwerk blijft? Houd je dan aan de regels. Wellicht worden ze later nog eens versoepeld. 😉

Foto: Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *