Wat betekent Pasen eigenlijk? Waar komt het feest van hoop en traditie vandaan? En welke tradities kennen we? Je leest het allemaal hier!
Opstanding van Jezus
Met Pasen wordt de opstanding van Jezus uit de dood gevierd. Volgens het Nieuwe Testament in de Bijbel is Jezus drie dagen na zijn kruisiging (Goede Vrijdag) opgestaan uit de dood. Pasen wordt daardoor ook wel het feest van hoop genoemd. De overwinning van leven op de dood wordt gevierd.
Het is daarmee ook het einde van lijdensweg die Jezus onderging. Dat wordt some nog gevierd met een week waarin wordt gevast. Dit heet de Goede Week.
De oorsprong van Pasen ligt in de vroege dagen van het christendom. Het komt van het Joodse woord Pesach. De herdenking van de uittocht van de Israelieten uit Egypte. Pasen is altijd in de maand maart of april. Het kent geen vaste datum. Dat komt door de maancyclus, waarop de datum wordt berekend. Nederland viert Eerste Paasdag wel altijd op zondag en Tweede Paasdag op maandag.
Tradities met Pasen
Pasen wordt vaak geassocieerd met de start van de lente. Dit heeft te maken met de tijd vóór de start van het Christendom. Toen werden lentefeesten gevierd die symbool staan voor de vruchtbaarheid en nieuw leven. Het gaat dus niet alleen om een christelijke viering, maar dus ook om de start van de lente. Mogelijk zie je hierdoor vaak termen als ‘Lentefeest’ voorbijkomen.
Paaseieren zoeken
Een van de meest bekende tradities is het zoeken naar paaseieren. Ouders verstoppen de (chocolade) paaseitjes voor hun kinderen. Die moeten dan op zoek gaan naar de eitjes om ze als belong op te eten. Bedrijven spelen hier handig op in door in tuinen en parken eieren te verstoppen. Nu maar hopen op lekker weer, zodat het écht leuk is om buiten op zoek te gaan naar wat de paashaas heeft neergelegd.
Waarom eieren?
Pasen en eieren gaan hand in hand. Omdat eieren symbool staan voor vruchtbaarheid en nieuw leven. Twee vliegen in 1 klap dus. Zowel christenen als niet-christenen kunnen zich hier dus in vinden.
De Paashaas, die de eieren zou brengen, komt mogelijk al uit 1682 of eerder. Toen werd dit figuur voor het eerst genoemd in Duitsland. Ook hier staat de haas weer voor vruchtbaarheid. De haas zou de gekleurde eieren neerleggen voor kinderen die zich goed hebben gedragen. Zo zie je weer een vergelijking met het Sinterklaasfeest. Dan krijgen kinderen cadeautjes als ze lief zijn geweest.
Paasvuur
Pasen, feest van hoop en tradtie, zie je terug in de paasvuren. Paasvuur vind je vooral in Noord- en Oost- Nederland. Op Eerste Paasdag worden de meeste vuren aangestoken. Bedoeld om de winter te laten verdwijnen en de lente te verwelkomen. En dus ook hier weer een betekenis uit de pre-christelijke tijd, namelijk die van vruchtbaarheid. Later werd er ook een andere betekenis aan gegeven, namelijk als symbool van de opstanding van Jezus Christus. Dorpen waar dit een traditie is, zamelen al weken van tevoren hout en takken in, om een zo groot mogelijk paasvuur te maken. Dit resulteerde in 2012 nog in het grootste paasvuur, die van Espelo, tussen Deventer en Holten.
Met name in christelijke gemeenten wordt het paasvuur op maandag aangestoken, Tweede Paasdag. Dit komt omdat in die gemeenten de zondagsrust nog in acht wordt genomen.
Andere lekkernijen tijdens Pasen
Natuurlijk denk je bij Pasen aan paaseitjes. Maar er wordt veel meer lekkers speciaal op tafel gezet tijdens Pasen. Denk bijvoorbeeld aan speciaal paasbrood met amandelspijs. Je kent het ook wel als paasstol.
Ook de paasbrunch is populair: lekker uitslapen en dan ontbijten (breakfast) en lunch tegelijkertijd houden met familie en/of vrienden.
En dan tot slot: Tweede Paasdag lijkt een dag waarop Nederland zich massaal verveelt. We trekken er dan massaal op uit. Meubelboulevards en pretparken zijn dan favoriet. Maar zeg nou zelf: word je daar nou vrolijk van? Om nou de start van het pretparkseizoen te beginnen met urenlang in de file staan of in de rij voor een attractie…?