Peiling: Nederland houdt van vuurwerk

Nederland houdt van de traditie van vuurwerk met Oud & Nieuw. Een meerderheid van 58% vindt dat, blijkt uit een peiling van I&O-research. Maar er zijn ook negatieve geluiden te horen. Zo is ook een meerderheid van de bevolking (55%) voor een totaalverbod op het afsteken van vuurwerk door consumenten.

Nederland houd van vuurwerk, maar is ook kritisch

Uit de enquete waar Binnenlands Bestuur over schrijft, blijken we te houden van de mooie traditie van vuurwerk rond Oudjaarsdag en Nieuwjaarsdag. Als naar knalvuurwerk wordt gevraagd, blijkt dat 6 op de 10 Nederlanders voor een verbod is.

Eerder besloot het kabinet om geen landelijk verbod op te leggen op knalvuurwerk en vuurpijlen. Wel mag elke gemeente in 2019 zelf bepalen of er een vuurwerkverbod komt. Daarmee zouden de meeste ongelukken gebeuren. Het verbod kwam er niet. 41% van Nederland is overigens voor een verbod op vuurpijlen. Die mogen dus nog wel. Eigenlijk is de tendens: siervuurwerk mag, knalvuurwerk niet. Maar zover is het nog lang niet: een verbod is er niet en komt er niet.

Vuurwerktraditie populair onder rechtse kiezers

I&O keek ook naar de politieke voorkeur en de mening over vuurwerk. Daaruit blijkt dat vooral kiezers van CDA, VVD, PVV, 50PLUS en Forum voor Democratie hechten aan de traditie van vuurwerk.

Wanneer mag je vuurwerk afsteken?

Je mag lekker tekeer gaan vanaf van 18.00 uur ’s avonds op Oudjaarsavond tot 02.00 uur ’s nachts op Nieuwjaarsdag. Het gaat dan om consumentenvuurwerk, dat je bijvoorbeeld bij Vuurwerkmania tegen knalprijzen kunt kopen.

Categorie 1-vuurwerk mag altijd

Verder mag je 24 uur per dag en 7 dagen per week vuurwerk kopen en afsteken als het gaat om vuurwerk van het type ‘Categorie 1’. Denk daarbij aan sterretjes en knalerwten. Maar ook aan vuurwerk dat je nu al kunt kopen bij Hema, Big Bazar, Action en Lidl. Complete pakketten vol potten en fonteinen. Het gaat dan om relatief klein, onschuldig en vrij ongevaarlijk vuurwerk.

Illegaal vuurwerk lijkt de boosdoener

Ongeveer de helft van Nederland is dus tegen knal- en siervuurwerk. Je hoort het vast wel eens om je heen. “Harde knallen” en “Ze beginnen nu al te knallen”, hoor je dan vaak. De boosdoener is dan niet het consumentenvuurwerk dat je gewoon netjes kunt bestellen, maar illegaal vuurwerk! De term ‘illegaal’ zegt dus al genoeg: het mag simpelweg niet. Waarom zou consumentenvuurwerk daarvan de dupe moeten worden? Bij een verbod, houd je het illegale spul niet tegen. Dan blijven de harde knallen en gaat de gezelligheid eruit. Moeten we daar blij mee zijn? Wij denken van niet!

En een vuurwerkshow dan?

Meer mensen zijn voorstander van een vuurwerkshow in de gemeente. Vreemd, want veel gemeenten peilden tot een paar jaar geleden nog onder hun eigen inwoners. En die zeiden massaal “nee” tegen een vuurwerkshow. Waarom zou je voorstander zijn, als je tegen vuurwerk bent? Zo’n show moet namelijk worden betaald. Als je voor vuurwerk bent, kun je zelf bepalen of je vuurwerk koopt. Ben je tegen, dan koop je dus niks. Díe keuze moet dus blijven!

Daarnaast is het natuurlijk totaal niet gezellig om met allemaal onbekenden uren van tevoren in de kou (misschien wel regen of sneeuw) te moeten wachten op een vuurwerkshow. Het is dan veel leuker om met je eigen vrienden en familie een aantal cakeboxen te kopen en af te steken. Feest voor de hele straat! En je bent snel weer binnen om op te warmen of een lekker drankje te drinken. En dat laatste kan dan weer niet, als je naar een vuurwerkshow rijdt.


Peiling in EénVandaag

In de radio-uitzending van Eén Vandaag op NPO Radio 1 sprak men met enkele mensen die allemaal tegen vuurwerk zijn. Totaal niet objectief dus. Vervolgens, dus totaal niet objectief). Om vervolgens af te sluiten met een rondje langs diezelfde ‘deskundigen’ met de vraag wat zij met Oud&Nieuw gaan doen. Iedereen zei iets als: “naar vuurwerk kijken”, “zelf afsteken” of “sterretjes afsteken” en “fonteinen” werden ook genoemd. Allemaal vuurwerk. Áls je het dan verbiedt, zou dat er ook aangaan. Erg vreemd om dan tégen te zijn.

Overigens was één van de ‘deskundigen’ de burgemeester van Zwijndrecht. Die steekt zelf ook graag cakes af “die zijn veilig”. Meneer is tégen illegaal vuurwerk, want “gevaarlijk” en pleit voor een verbod. Wat deze beste burgervader blijkbaar niet beseft is dat illegaal vuurwerk al verboden is. Zucht. Een verbod heeft geen zin als je niet handhaaft. En dat is wat meneer toegeeft: er wordt niet gehandhaaft. Hoe kun je dan in vredesnaam voor een algemeen verbod zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *