PietenProtest Deventer gaat door

Het PietenProtest in Deventer bij het stadhuis op woensdag 30 oktober 2019 gaat door! Onlangs maakte de gemeente bekend dat de intocht in Deventer het met veel minder Zwarte Pieten moest doen. Anders zou er geen subsidie meer worden verstrekt.

Gelukkig kwam er verandering: de eis om RoetveegPieten op te nemen ging van tafel. Wel werd er een alternatief bedacht, maar wat die Piet dan inhoudt, is nog niet bekend. En dus gaat het PietenProtest door!

Steun NederlandFeest.nl door een donatie te geven. Ga nu naar https://www.doneeractie.nl/actie/38504 en doneer! Zo houden we deze website én de traditionele feestdagen in stand! Dank je wel!

Het PietenProtest heeft inmiddels plaatsgevonden. Lees hier meer over de feestelijke bijeenkomst van zo’n 25 Zwarte Pieten en veel belangstellenden!

Persbericht actiegroep ‘Zonder Zwarte Piet geen Sinterklaas in Deventer’

Er was eens Kick Out Zwarte Piet. Die protesteerde tegen Zwarte Piet. Nu komt er actie tegen RoetveegPiet. Voor de goede orde: het protest tegen RoetveegPiet wordt gehouden door voorstanders van Zwarte Piet. Dit naar aanleiding van de plannen van de gemeente Deventer om Zwarte Piet af te schaffen.

Protest tegen RoetveegPiet door Deventerpieten

Op Facebook werd dit persbericht geplaatst. Daarin wordt aangekondigd dat de actie doorgaat! Er komen inspraakmomenten tijdens de raadsvergardering van de gemeente Deventer. En: iedereen is van harte uitgenodigd om Zwarte Piet een hart onder de riem te steken.

Het persbericht

“Vrijdag 25 oktober 2019 heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen gemeente Deventer en Stichting Algemene Deventer Sinterklaas Commissie. Tijdens dit gesprek is er tussen beide partijen een nieuw gezamenlijk akkoord bereikt waarin het aantal roetveegpieten geen invloed meer heeft op de subsidie voor de organisatie. Er zullen nu dan ook geen roetveegpieten meer aanwezig zijn maar er komt een voor een ieder nog onbekend alternatief.

Het inspreekmoment in de gemeenteraad welke wij voor aankomende woensdag 30 oktober 2019 om 19:15 en 20:15 uur op het Grote Kerkhof te Deventer gepland hebben staan laten we dan ook doorgang vinden. We snappen als actiegroep dan ook nog steeds niet waarom er niet wordt geluisterd naar wat de inwoners van Deventer nu echt willen. We wilden al geen roetveegpiet en een onbekende piet willen we al helemaal niet. Ook vinden we dat naar aanleiding van het door de gemeente naar buiten gebracht bericht dat de burgers uit Deventer het recht hebben om te weten welke pieten tijdens de intocht nu daadwerkelijk aanwezig zijn. Waarom wordt er zo geheimzinnig over gedaan.

Aanpassingen worden ook nu weer zonder inspraak van de burgers er door gedrukt, het voelt alsof de gemeente Deventer en Stichting Algemene Deventer Sinterklaas Commissie alleen maar een intocht wilt organiseren voor de tegenstanders en niet zoals de inwoners van Deventer het echt willen. We zullen dan ook de stem van de burgers van Deventer laten horen.

We zitten niet te wachten op een “verrassing” van de gemeente. We willen duidelijkheid en alleen maar Zwarte Piet. En mocht het Stichting Algemene Deventer Sinterklaas Commissie dan toch overstag gaan dan zullen we eens gaan kijken of we in de toekomst niet ons eigen intocht in Deventer kunnen gaan organiseren. Dit met traditionele Zwarte Pieten. Zoals de inwoners van Deventer het willen. Woensdag 30 oktober is iedereen dan ook nog steeds welkom (ook als ZwartePiet) om de mensen die mede namens ons gebruik maken van het spreekrecht te ondersteunen tegen de plannen van de gemeente Deventer en Stichting Algemene Deventer Sinterklaas Commissie om Zwarte Piet te verbannen.”

Actiegroep ook op Facebook

Wie meer informatie wil kan de Deventerpieten volgen op Instagram. Je kunt je ook aansluiten bij de actiepagina op Facebook. Die heet ‘Zonder Zwarte Piet geen Sinterklaas in Deventer’.

Kom als Zwarte Piet naar Deventer

Helemaal leuk zou het zijn als jij als Zwarte Piet verkleed naar het Stadhuis komt. De bedoeling, volgens de post op Instagram, is dat het een gezellige protestactie wordt. De groep wil duidelijk maken dat inwoners van de gemeente Zwart Piet willen en geen RoetveegPiet. Ook de hele situatie rond het ‘chanteren’ van de Sinterklaascommissie maakt veel Deventenaren boos. Maar: bewaar de boosheid. Laat zien dat het heel leuk is om Zwarte Piet te zijn. Laten we hopen dat burgemeester en wethouders er iets van mee krijgen en dat Zwarte Piet gewoon blijft!

Afbeelding: Instagram Deventerpieten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *