PietenProtest Zwolle zonder Zwarte Piet

Nul. Dat is het aantal Zwarte Pieten dat naar het PietenProtest in Zwolle kwam, woensdagmiddag. Op 13 november 2019 zou er een grote demonstratie gehouden worden voor het Provinciehuis van de Provincie Overijssel. Maar er kwam geen enkele Zwarte Piet.

Slechts 5 voorstanders van Zwarte Piet

Er waren 5 uitgesproken voorstanders aanwezig bij het PietenProtest bij het het provinciehuis in Zwolle. Verder was alle bekende pers aanwezig. Van RTL Nieuws tot de RTV Oost en van de lokale omroep in Zwolle tot de NOS. Men was massaal uitgerukt, omdat er zo’n 100 tot 200 Zwarte Pieten zouden komen. Dat was althans de verwachting van de aanwezige pers.

RTV Oost met livewagen aanwezig.

Een enkeling voor de camera

Een enkele voorstander die aanwezig was durfde het aan om voor camera een zegje te doen. Kick Out Zwarte Piet (KOZP) was in geen velden of wegen te bekennen. Verderop proberen we antwoord te geven op de vraag waarom er niemand aanwezig was.

Twee ‘opvallende verschijningen’ uit Zwolle waren ook aanwezig. Pro Zwarte Piet. Uiteraard kregen deze niet alledaagse types volle media-aandacht. Op een brommertje, met harde muziek, nog net geen biertje in de hand kwam 1 van de 2 op voor Zwarte Piet.

Protestactie voor Zwarte Piet met steun van PVV Overijssel

De PVV Overijssel steunde het initiatief van een groep Pieten uit Deventer om bij het provinciehuis te demonstreren. Ook al kwam er vrijwel niemand, Joeri Pool van de PVV Overijssel liet zich niet uit het veld slaan. Hij stond buiten de aanwezige pers te woord. De PVV zou later die dag een motie indienen die er voor moet zorgen dat Zwarte Piet in Overijssel behouden blijft. Het verzoek aan de Gedeputeerde Staten (de Overijsselse regering) is:

(…) Alle provinciale subsidie naar de gemeente Deventer per direct stop te zetten als tijdens de intocht van 30 november ook maar één piet wordt gezien die niet zwart is en die daar vanwege gemeentelijk beleid moest lopen

Joeri Pool van de PVV Overijssel staat de pers te woord

Het idee is natuurlijk sympathiek, maar of deze motie op voldoende steun kan rekenen, is zeer de vraag. “Alle subsidie stopzetten aan Deventer”, daar zal waarschijnlijk niemand iets voor voelen. Hopelijk komt de boodschap wél over en is het een eye-opener voor de provincie dat de inwoners van de provincie Overijssel géén verandering willen. Een mooi gebaar, het zal wat reuring veroorzaken, maar meer hoeven we waarschijnlijk niet te verwachten. De hele motie is trouwens hier te lezen.

*Update 14 november 2019*
De motie van de PVV is verworpen. Alleen de PVV Overijssel stemde voor. Forum voor Democratie en 50Plus konden zich niet vinden in de harde opstelling van deze motie waarin staat dat alle subsidie aan Deventer stopgezet moet worden. Stond dit er niet in, dan had de PVV meer steun gekregen voor deze motie.

Fragment uit het Zwarte Piet-debat

Joeri Pool twitterde een fragment uit het debat over Zwarte Piet dat werd gehouden in de Provincie Overijssel. Hier de tweet van PVV-leider Joeri Pool.

Waarom kwamen er geen demonstranten?

Dé vraag is nu natuurlijk: waar was iedereen? Waar waren alle Zwarte Pieten uit Overijssel en ver daarbuiten om een statement te maken? Er zijn natuurlijk een paar redenen te noemen:

  • Het was overdag. Mensen moeten werken.
  • Aan de andere kant: het is woensdagmiddag. Kinderen zijn vrij. Ouders hadden best met hun kids even naar het provinciehuis kunnen komen. Is men Zwarte Piet-moe? Demonstratiemoe?
  • Wist men wel van deze actie? Ja, wie er niet van wist, had onder een steen gelegen. Lokale kranten, landelijke media, regionale media, NederlandFeest.nl en veel Zwarte Piet-actiegroepen hebben dit protest duidelijk kenbaar gemaakt.
  • Angst? Na de ‘aanval’ op KOZP is men misschien bang geworden voor rellen. Angst is een slechte raadgever. Er was zelfs geen enkele tegenstander van Zwarte Piet te bekennen.
  • Men accepteert RoetveegPiet. Einde discussie?

Conclusie? Lastig te trekken. In elk geval zegt het dat mensen niet bereid zijn om de barricades op te gaan voor Zwarte Piet. Zoveel is duidelijk. En dat is op zijn zachtst gezegd best een beetje triest…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *