Heerlijk! Een dagje vrij! Nou zijn de meesten van ons dat op zondag natuurlijk al. Maar maandag hebben we massaal nóg een dagje vrij. Het is Pinksteren. In Pinksteren – wat vieren we? maken we je voor eens en altijd duidelijk wat dit feest precies is en waarom we een dagje extra vrij zijn.
Betekenis Pinksteren
Veel van jullie zullen bij de gedachte aan Pinksteren denken aan Pinkpop. Daar is de naam ook van afgeleid. Het festival was altijd tijdens het Pinksterweekend. Maar sinds 2019 is dat niet meer het geval. Pinkpop wordt vanwege hevige concurrentie verplaatst, in elk geval de komende tien jaar, zegt Festileaks, die zich baseert op een bericht van L1. Of je denkt aan een dagje uit met de familie (kijk hier voor leuke ticket-deals!). Maar er zit een diepere betekenis achter dit feest.
Pinksteren heeft net als veel andere tradities en vrije feestdagen een christelijke oorsprong. Het gaat over de uitstorting van de Heilige Geest. En daarmee ook het ontstaan van de christelijke kerk. Een zeer belangrijk feest dus voor alle gelovigen. Met Pinksteren is de drie-eenheid van God duidelijk geworden: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.
Symboliek bij Pinksteren
Ook deze feestdag kent zijn symboliek. Zo wordt Pinksteren vaak afgebeeld met een duif of een vlam.
Duif
Ook de duif zie je regelmatig. Volgens magazine Visie van de EO landde eerder bij de doop van Jezus, een duif op zijn hoofd. Dat wordt gezien als teken dat de Heilige Geest neerdaalde in Jezus zelf, toen hij nog op Aarde was. Na de Hemelvaart van Jezus, kwam de uitstorting van de Heilige Geest. Je kunt dat ook zien als het ‘ontvangen’ van de Heilige Geest. Het is lastig uit te leggen, maar men ziet het als een soort overweldigend gevoel dat je krijgt als je de liefde van Jezus ervaart in je leven. De duif staat ook symbool voor vrede. Laten we hopen dat Pinksteren dat ieder jaar brengt. Vrede op Aarde dus: en zo kom je weer uit bij het volgende christelijke evenement: Kerst! 🎄
Vlam
De vlam staat symbool voor het spreken in ’tongen’. Een onbekende taal, die men plotseling allemaal sprak én elkaar ook nog kon verstaan tijdens een bijeenkomst van de volgelingen van Jezus Christus. Daarbij zouden vlammetjes boven de hoofden zichtbaar zijn geworden, volgens het bijbelverhaal.
Ook water, olie, oogst en wind zijn typische symbolen die horen bij het Pinksterfeest (link gaat naar EO’s Visie).
Steun NederlandFeest.nl!
Zonder jullie hulp kan ik me niet blijven inzetten voor de Nederlandse feestdagen en tradities. Vind jij dit net zo belangrijk als ik, de maker van deze site? Dan ga ik er vanuit dat je de sponsoren eens bezoekt (klik op de banners) of beter nog: doneert! Dat hoeft echt niet veel te zijn, maar het mag natuurlijk wel!
Geld inzamelen | Doneeractie.nlWeinig vrije nationale feestdagen in Nederland
Wij kennen twee dagen waarop de uitstorting van de Heilige Geest wordt gevierd. Volgens sommige bronnen zouden dat er drie tot acht zijn geweest. Tegenwoordig doemt vooral de vraag op: wanneer leveren we Pinksteren in voor een andere vrije dag? Maar is dat wel terecht? Moeten we Tweede Pinksterdag wel inleveren voor bijvoorbeeld het Suikerfeest?
Het simpele antwoord hierop? Nee. Nederland heeft in vergelijking tot veel andere Europese landen al weinig vrije nationale feestdagen. Daarnaast hebben we van de periode eind mei / begin juni tot aan Kerst géén nationale vrije dagen. Een veel te lange periode eigenlijk. Het zou mooi zijn als er bijvoorbeeld in augustus of september nog een extra vrije dag gepland wordt. Een ander mooi initiatief is om van Bevrijdingsdag een jaarlijkse vrije dag te maken. Nu is het voor iedereen een vrije dag in de 0- en 5-jaren. Om de vijf jaar dus. Is vrijheid niet iets om te vieren? Benieuwd naar jullie mening hierover!