Protestactie bij gemeenten die Zwarte Piet in de ban doen

Posters met daarop de tekst “Handen af van Zwarte Piet”. Die kon je tegenkomen in 4 gemeenten in Nederland. Een protestactie voor het behoud van Zwarte Piet.

Zwarte Pieten Actiegroep in actie

Een boodschap van Zwarte Pieten Actiegroep om de zwarte knecht van Sinterklaas ook in de toekomst te behouden. In Gorinchem, Stichtse Vecht, Zaanstad en Baarn werden in de nacht van 4 juli 2020 posters geplakt. Onder meer bij het stadhuis van Zaanstad werd de poster aangetroffen.

Achter deze actie zit de Zwarte Pieten Actiegroep. Die we ook kennen van het protest aan de start van de raadsvergadering in Amersfoort. Amersfoort is 1 van de gemeenten waar de subsidie wordt stopgezet op intochten met Zwarte Piet. Dat is een pressiemiddel om Sinterklaascomités te dwingen van Zwarte Piet af te stappen en over te gaan op Regenboog- of RoetveegPieten.

‘Chantage’ door gemeenten

In Deventer speelde dit in 2019 ook al. Toen leek de burgemeester (D66) van de stad te ‘chanteren’. Zwarte Piet? Dan geen of minder subsidie. Zwarte Pieten uit Deventer en wijde omgeving, kwamen met succes in actie voor het stadhuis van Deventer.

Ook in Hoek van Holland speelt een zelfde probleem. Ook daar kwam een protestactie voor Zwarte Piet in de vorm van een crowdfunding. Het benodige bedrag is ruimschoots behaald! Subsidie is niet meer nodig.

In Haarlem loopt ook een crowdfundingsactie om zonder subsidie toch een intocht van Sinterklaas met Zwarte Piet te houden.

De ActiePieten noemen het optreden van gemeenten ook ‘chantage’. De groep roept op hun website op aangifte te doen tegen gemeenten die Sinterklaascomités onder druk zetten. Dit zou te wijten zijn aan de opstelling van partijen als GroenLinks, DENK en de PvdA.
Overigens stelde de Raad van State in 2016 nog “Zwarte Piet geen zaak voor de politiek is”.

Ook actie in Den Helder en Weesp

In Den Helder werden zondag 5 juli 2020 spandoeken opgehangen bij 2 bruggen. Op de spandoeken staat de tekst: Help Zwarte Piet. Lang bleven de doeken niet hangen: zondagochtend waren de doeken al weer weg. Wie achter deze actie zit is niet bekend.

Ook in Weesp kwamen inwoners in actie. Op enkele plaatsen werden Zwarte Pietjes aangetroffen, vlak bij het gemeentehuis. Zie deze foto’s die zijn ingezonden door een Zwarte Piet-liefhebber uit Weesp. Ook daar moet Zwarte Piet plaatsmaken.

Kom in actie voor Zwarte Piet!

Het is tijd om in actie te komen. Met doneeracties kun je een hoop bereiken. Zo gaat de intocht in Hoek van Holland gewoon door mét Zwarte Piet! Een succesvolle crowdfundingsactie ging hieraan vooraf. Kom ook op voor Zwarte Piet óf help andere acties Zwarte Piet te behouden. Klik hier voor een overzicht van acties voor het behoud van Zwarte Piet!

Foto, bron: Zwarte Pieten Actiegroep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *