Ruim 800 intochten van Sinterklaas mét Zwarte Piet

Dit is het bericht van 2018 over intochten van Sinterklaas met Zwarte Piet. Voor een overzicht van 2019 klik je hier.

De landelijke (ouderwetse) media pakken het nu langzaam op: de massale steun voor Zwarte Piet door heel Nederland. Dat blijkt nu, een maand voor de landelijke intocht van Sinterklaas in Zaandam. Het Nederlands Dagblad heeft contact gehad met Marc Giling van het Sint- en Pietengilde. En wat blijkt? Het gilde heeft al van 800 comités te horen gekregen dat de intocht van Sint Nicolaas gepaard (haha, gePaard) zal gaan mét Zwarte Piet!

Tien dagen geleden meldden wij vol trots al de 200e zwarte intocht. Sindsdien ging het in rap tempo omhoog.

Zwarte Landkaart door de 800-grens

Het Sint- en Pietengilde houdt op een landkaart bij welke intochten traditioneel zijn, dus mét Zwarte Piet. Wij hebben de kaart voor het gemak ‘Zwarte Landkaart’ genoemd. De 800-grens is inmiddels doorbroken. En nog niet alle intochten zijn gemeld bij het gilde, zegt Giling tegen het ND. Het kunnen er dus nog veel meer worden.

Er is altijd een intocht met Zwarte Piet in de buurt.

Bekijk alle intochten van Sinterklaas met Zwarte Piet

Bekijk de Zwarte Landkaart boordevol intochten van Sinterklaas met Zwarte Piet hier (klik).

Ook Nationale Zwarte Pieten Dagen op Facebook houdt een Zwarte Landkaart bij, die zie hieronder.

Discussie over uiterlijk Zwarte Piet

De 800 intochten met Zwarte Piet laten zien dat Sint-helper een grote hit is! Nederland omarmt de knecht van Sinterklaas, zeker in tijden waarop een klein groepje hardnekkig probeert om Zwarte Piet weg te werken. Dat lukt overduidelijk niet. Er is eigenlijk helemaal geen discussie, concludeerden wij al eerder. Ook het Sint- en Pietengilde zegt dat nu. De zogenaamde Zwartepietendiscussie lijkt dus vooral in Amsterdam te spelen. En in de landelijke media, die vooral op Amsterdam georiënteerd zijn. Hopelijk is deze Zwarte Landkaart een wake-upcall voor die media.

Paar plaatsen met andere Pieten

Volgens het artikel in het ND zijn er wel een paar plaatsen waar andersgekleurde Pieten komen. Daarbij moet je denken aan de officiële intocht in Amsterdam. Daar komen helemaal geen Pieten meer voor. Sinds 2017 zie je daar alleen nog maar ‘Spaanse edelmannen’. In Utrecht komen ook RoetveegPieten voor bij de officiële intocht. Elders in Amsterdam en Utrecht vind je ook ‘onofficiële intochten’. Die zijn dan vaak wel met Zwarte Piet. Ook in Leiden wordt gekozen voor RoetveegPiet.

Pietenband in Leiden stopt

De keuze voor RoetveegPieten leidt tot verzet in Leiden. De plaatselijke muziekgroep Maretoeters, ook wel bekend als Pietenband De Marepieten, heeft de medewerking aan het Huis van Sinterklaas stopgezet. Op Sleutelstad.nl lees je er meer over.

Een wijs besluit van de Maretoeters. Goed voorbeeld doet volgen! 😉

Vier het feestje mee en bestel een te gekke outfit bij Partywinkel! (adv.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *