Steun voor Zwarte Piet neemt toe

De steun voor Zwarte Piet onder Nederlanders neemt toe. Dat blijkt uit de jaarlijkse peiling van EenVandaag. 71% van de Nederlanders is voorstander van Zwarte Piet en dat is een toename in vergelijking met vorig jaar. Toen was 68% van de ondervraagden voorstander van de zwarte knecht van Sinterklaas.

Nauwelijks steun voor RoetveegPiet

Er is weinig steun voor RoetveegPiet. Slechts 31% van de Nederlanders steunt deze versie van Zwarte Piet. Van alle ondervraagden is 66% tegen RoetveegPiet. Zij zien dus liever een échte Zwarte Piet bij de intocht op televisie.

Dat Zwarte Piet populairder wordt, ligt volgens EenVandaag onder meer aan het harde debat. Dat wordt steeds feller, zeker tussen Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en voorstanders van Zwarte Piet. De hakken gaan in het zand: de steun groeit daardoor. Mensen lijken dus op te komen voor onze tradities, alleen durft men zich naar buiten toe niet zo te uiten. De meeste mensen zijn bang hun mening te geven over Zwarte Piet.

Steun NederlandFeest.nl!

Geld inzamelen | Doneeractie.nl

Passen winkelketens en de NTR het uiterlijk van Zwarte Piet weer aan?

Even leek het er op dat Nederland afscheid wilde nemen van Zwarte Piet, maar daarvan blijkt nu dus niets meer. De steun neemt zelfs toe. Daarom rijst de vraag: keert Zwarte Piet terug in het Sinterklaasjournaal en in de winkels?

Het Sinterklaasjournaal zou alleen met RoetveegPieten werken, maar verraste vriend en vijand woensdagavond tóch. Een Piet die zijn hoofd even uit het raam stak van de stoomtrein, werd zo zwart als roet! Een leuke knipoog van het Sinterklaasjournaal. De hoop dat Zwarte Piet terugkeert, groeit daarom dan ook. Een oplossing zou kunnen zijn: laat het aantal Zwarte Pieten afhangen van de uitkomst van dergelijke peilingen. Als 70% Zwarte Piet wil, zorg je dat 70% van de Pieten zwart is. De rest doe je dan in andere kleuren of roetvegen. Zo is er voor ieder wat wils.

Wil jij het Sinterklaasjournaal mét Zwarte Piet bekijken ? Dat kan, klik hier voor alternatieve Sinterklaasjournaals. Of klik hier voor een te gekke nieuwe Sinterklaasserie met Sinterklaas en Zwarte Piet!

Ook voor winkelketens zou dit een mooie oplossing zijn. Zo keert tóch het Sinterklaasgevoel terug in de winkels én denk je ook aan mensen die minder gelukkig zijn met Zwarte Piet.

Blijven gemeenten nu ook zwart?

En wat te denken van gemeentebesturen? Die moeten zich nu toch achter de oren krabben? Aanpassen van Zwarte Piet heeft dus geen enkele zin: men wil dit niet. Of moeten wat jou betreft gemeenten ook overgaan op een 70/30-verdeling? Kunnen we daarmee het gedoe achter ons laten en Sinterklaas weer vrolijk en sfeervol maken?

Word ook Zwarte Piet!

Je kunt heel gemakkelijk de traditie van Sinterklaas mét Zwarte Piet in stand houden. Door bij jou thuis Zwarte Piet te zijn of spelen. Door je aan te melden als Zwarte Piet bij lokale Sinterklaasverenigingen. Of door Zwarte Pieten te huren op en rond 5 december. Samen houden we de traditie in stand. Hoe jij zelf gemakkelijk Zwarte Piet wordt? Kijk hier hoe jij ook Zwarte Piet (of Sinterklaas) wordt!

Hart van Nederland peilde: 95% kiest voor Zwarte Piet

Eerder peilde het SBS6-programma Hart van Nederland al de populariteit van Zwarte Piet. Gevraagd werd toen of men liever een RoetveegPiet heeft of een Zwarte Piet. De uitkomst was zonder twijfel in het voordeel van Zwarte Piet: 95% van de ondervraagden verkiest hem boven RoetveegPiet.

Kritiek op onderzoek EenVandaag

Het EenVandaag-onderzoek wordt uitgevoerd onder deelnemers van het Opiniepanel. Voor dit onderzoek naar Zwarte Piet kon iedereen meedoen. Of je lid bent, of niet. Daarbij kon je de enquete vaker invullen. De enquete werd dus flink gedeeld onder zowel voor- als tegenstanders. Zou dat kunnen verklaren waarom het percentage lager ligt dan bij Hart van Nederland?

(Lees verder na de break.)

Misschien is het beter als alleen vaste pannelleden mee mogen doen. Dat zou voorkomen dat mensen massaal meedoen aan alleen dit ene onderzoek, waardoor de uitslag gemakkelijk beïnvloed kan worden. Een tip voor EenVandaag dus om dat te onderzoeken. Of zou EenVandaag hier rekening mee hebben gehouden? We horen het graag!

2 thoughts on “Steun voor Zwarte Piet neemt toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *