Toch geen vuurwerkverbod in Amsterdam

In 2020 kun je in GroenLinks-hoofdstad Amsterdam tóch al je vuurwerk afsteken! AT5 maakte vanmiddag bekend dat er tóch geen vuurwerkverbod in Amsterdam komt.

Geen vuurwerkverbod in Amsterdam

Als reden voor het wegblijven van het vuurwerkverbod, wordt de coronacrisis genoemd, lezen we bij AT5. Een verbod op vuurwerk zou niet te handhaven zijn, aldus de gemeente tegenover de stadszender. NederlandFeest.nl heeft eerder al gemeld dat handhaven van een vuurwerkverbod onmogelijk is. Zeker als je in naastgelegen gemeenten wél vuurwerk kunt kopen. Amsterdam denkt nu dat het onmogelijk is iedereen te controleren op de coronamaatregelen én op het verbod op vuurwerk.

Geen knalvuurwerk in Nederland

Het kabinet heeft eerder besloten dat er geen knalvuurwerk en vuurpijlen meer verkocht mogen worden. Vuurwerk uit de categorie F3 mag niet meer worde n verkocht. Dat betekent geen rotjes meer. Geen astronauten, geen shishing crackers en geen thunder kings meer. Knalvuurwerk dat amper overlast geeft dus. Het échte gevaar en de échte overlast komt immers van illegaal zwaar vuurwerk, dat uit het buitenland komt. ‘Rotjongens’ zullen ook in 2020 weer ‘vlinders’ en ‘cobra’s’ afsteken.

NIEUW! Luister naar de NederlandFeest.nl Podcast!

Ook geen vuurwerkverbod in Apeldoorn

De gemeente Apeldoorn, die als eerste met een totaalverbod op vuurwerk kwam, heeft dat totaalverbod op vuurwerk óók afgeschoten. Dat meldde Omroep Gelderland al in april 2020. De stad zou de eerste vuurwerkvrije stad van Nederland worden. Daar wordt óók het coronavirus (covid19) als reden genoemd. Er zou met Apeldoorners naar alternatieven voor een andere viering van Oud & Nieuw worden gezocht. Maar dat kon niet doorgaan, vanwege corona. Ook de verliezen van bedrijven, die nu ook geen vuurwerk meer zouden mogen verkopen, zou een rol spelen., aldus andere media. Of de petitie tegen het vuurwerkverbod ook een rol speelt, is niet officieel bekendgemaakt. Ook zou het vuurwerkverbod van de baan zijn om mkb’ers te compenseren die het nu zwaar hebben door de coronacrisis.

Het voordeel aan dit alles? We gaan alsnog een leuke jaarwisseling tegemoet. Nu maar hopen dat de échte veroorzakers van vuurwerkoverlast aangepakt worden.

Verbod op consumentenvuurwerk onterecht

NederlandFeest.nl vindt een verbod op vuurwerk voor consumenten géén oplossing voor het probleem ‘vuurwerkoverlast’. Sowieso is het nog maar de vraag of er sprake is van overlast: de regels zijn dusdanig aangescherpt dat je alleen nog vuurwerk (hoger dan Cat.1) mag afsteken op Oudjaarsavond vanaf 18.00 uur tot Nieuwjaarsdag 02.00 uur in de nacht. De overlast die consumenten geven is dus zeer beperkt.

Dagaanbiedingen

NederlandFeest.nl vindt het onterecht dat de consument moet opdraaien voor vuurwerkoverlast, veroozaakt door illegaal vuurwerk. De échte overlast komt door mensen die buiten de genoemde tijden om vuurwerk afsteken én door illegaal vuurwerk. De regering lijkt daar niets tegen te doen. Over controles, handhaven en harder straffen, lezen wij niets in de berichtgeving over vuurwerk. Daarnaast zijn het volslagen idioten die niet om kunnen gaan met vuurwerk: dronken (illegaal) vuurwerk afsteken kan natuurlijk niet. Het is aan jou en mij om mensen aan te spreken op dit gedrag. Door dit soort dwazen verdwijnt straks opnieuw een prachtige Nederlandse traditie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *