Vaderdag: verschil tussen Nederland en België

Het is Vaderdag! Nou ja, in België dan, op het moment van schrijven. Zondag 14 juni 2020 viert België deze dag waarop we vaders in het zonnetje zetten. In Nederland is dat op een later moment: zondag 21 juni 2020. Tegelijk dus met de start van de zomer. Een verschil tussen Nederland en België. Hoe zit dat?

Vaderdag in Nederland

In Nederland wordt Vaderdag gevierd op de derde zondag van de maand juni. Een verschil met Moederdag dus, en een jaarlijks terugkerend issue. Zo was Philips dit jaar met hun reclamemail een weekje te vroeg. En ook Tsjakka!-goeroe Emile Ratelband twitterde over zijn zoon die hem een fijne Vaderdag wenste. Een weekje te vroeg dus.

Vaderdag zou in Nederland voor het eerst gevierd zijn in 1937. Toen nog op 2 oktober. Later is dit verplaatst, op aandringen van de Nederlandse Bond van Herenmodedetaillisten, naar de derde zondag van juni, zoals ook in Amerika gebruikelijk is.

Steun NederlandFeest.nl!

Je helpt ons reclamevrij te worden met een donatie. Je mag natuurlijk ook shoppen bij onze partners. Dan steun je ons ook. Maar met jouw donatie, vanaf slechts €5 draag ook jij bij aan het behoud van onze tradities en feestdagen. Omdat wij dan héél veel nieuwe ideeën kunnen uitvoeren!

Geld inzamelen | Doneeractie.nl

Vaderdag in België

Een verschil tussen Nederland en België als het om Vaderdag gaat. Onze zuiderburen vieren wél op de tweede zondag van de maand juni Vaderdag. Niet overal is het deze zondag 14 juni 2020 feest in België. In de regio Antwerpen viert men traditiegetrouw op 19 maart Vaderdag. En dus valt deze speciale dag niet altijd op zondag. Volgens Wikipedia is dat de feestdag van Sint Jozef, de voedstervader (of pleegvader) van Jezus. Beter bekend als Jozef van Nazareth.

Vaderdag in andere landen

Op de dag van Sint Jozef wordt er ook Vaderdag gevierd in Spanje, Portugal, Italië en Liechtenstein. In Duitsland wordt deze dag tegelijk met Hemelvaartsdag gevierd. Symbolisch van de Duitsers: tijdens hemelvaart keert Jezus terug naar zijn Vader in de hemel.

Wat is Vaderdag?

Vaderdag is een dag waarop vaders in het zonnetje gezet worden. Volgens Wikipedia wordt daarmee ook de invloed van vaders op de samenleving gevierd. Het zou in 1909 zijn bedacht door de Amerikaanse Sonora Smart Dodd uit Washington. Zij wilde haar vader eren, een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog (1861 – 1865). Een naar verhaal, als je leest dat hij weduwnaar werd na de geboorte van zijn zesde kind. Zijn vrouw stierf daarbij. Sonora haalde inspiratie uit de viering van Moederdag. Dat was 1 jaar eerder bedacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *