De verkoop van vuurwerk is gestart! Op zaterdag 28 december 2019, maandag 30 december 2019 en dinsdag 31 december 2019 kun je weer volop genieten van de voorpret!
Recordomzet verkoop vuurwerk
Goed nieuws voor de vuurwerkbranche: er is een recordomzet behaald in de voorverkoop! Er is tot zo’n 10 procent meer uitgegeven in de voorverkoop dan eerdere jaren. Dat melden onder meer RTL Nieuws, De Telegraaf en NU.nl op basis van berichten van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland.
Ondanks eerdere berichten dat Nederlanders misschien wel voor een totaalverbod op vuurwerk zijn, koopt men dus voor meer geld vuurwerk. Alle peilingen en Twitter-berichten die maar drammen over een vuurwerkverbod ten spijt: we houden massaal van vuurwerk. De cijfers spreken voor zich.
Maar wanneer mag je nou eigenlijk vuurwerk afsteken?
Dit zijn de regels
Je wil vuurwerk kopen. Gaaf! Leuk dat je meedoet. Omdat vuurwerk gevaarlijk kan zijn (het is immers spelen met vuur), zijn er regels opgesteld door de overheid.
Wie mag vuurwerk kopen?
Ben je 12 jaar of ouder? Dan mag je zelf vuurwerk kopen. Maar niet alles mag je zomaar meenemen. Elk soort vuurwerk valt in een bepaalde categorie. Op de verpakking staat hoe oud je moet zijn om het product te mogen kopen. Daarbij zijn 3 categorieën: 12 jaar, 16 jaar en 18 jaar of ouder.
Hier zie je een voorbeeld:
Wanneer mag je vuurwerk afsteken?
Je mag vuurwerk (categorie F2 of F3) afsteken vanaf 18.00 uur op Oudjaarsdag. Oudjaarsavond mag je dus écht genieten van je gekochte vuurwerk. Dat mag tot Nieuwjaarsdag 02.00 uur.
De categorie van het vuurwerk zie je op het etiket. Zoals hierboven ook te zien is: F2.
En die harde knallen dan die ik nu soms hoor? Dat is meestal illegaal vuurwerk. Dat is al verboden dus. Van consumentenvuurwerk kun je eigenlijk geen last hebben. Dat moet al aan veel eisen voldoen. Over illegaal vuurwerk lees je zo meer.
Uitzondering: Categorie F1-vuurwerk
Er is 1 uitzondering: categorie F1-vuurwerk. Heb jij vuurwerk gekocht bij Hema, Action of Albert Heijn? Dan staat op het etiket dat het F1-vuurwerk is. Dit is vuurwerk dat valt onder de noemer ‘Bengaals vuur, sterretjes, knalerwten, kleine fonteinen’. Dat vuurwerk mag je 24 uur per dag, 7 dagen in de week afsteken.
Wat is illegaal vuurwerk?
Eigenlijk is al het andere vuurwerk niet bedoeld voor de consumentenmarkt. Denk aan zware mortieren, waarmee onlangs nog twee jochies van elk 32 jaar oud in Den Bosch hun gezicht eraf bliezen. Dat toont meteen weer aan dat dit soort vuurwerk bedoeld is voor professionals. Denk aan vuurwerk voor vuurwerkshows.
Ook zogenoemde strijkers, cobra’s en vlinders behoren tot de categorie die we vaak ‘illegaal vuurwerk’ noemen. Je mag het niet invoeren, niet kopen/verkopen en niet afsteken. Daarom spreken we over illegaal vuurwerk. Daarvoor geldt dus al een verbod. Een vuurwerkverbod voor die categorie is er dus al. Een algeheel vuurwerkverbod zou ook zinloos zijn: het illegale circuit wordt daarmee alleen maar groter.
Mocht je illegaal vuurwerk in je bezit hebben en betrapt worden, dan kan dat boetes opleveren van € 400 per afgestoken stuk vuurwerk. Ook kun je een maandenlange gevangenisstraf opgelegd krijgen. Uiteraard afhankelijk van de ernst.
Mag je vuurwerk uit Duitsland meenemen?
Ja en nee. Omroep Gelderland zegt glashard “Ja”, maar dit is NIET het geval, meldt de website van de Rijksoverheid.
Het is eigenlijk een “Nee”, tenzij. Je moet namelijk hebben aangegeven dat je consumentenvuurwerk koopt in Duitsland. Dat vuurwerk moet voldoen aan allerlei eisen. En je moet het vooraf melden bij de de Inspectie Leefomgeving en Transport. Maar hoe je dat dan doet, vermeldt deze bron helaas niet. Kortom: niet doen. Vuurwerk uit Duitsland valt sowieso erg tegen en is vrij prijzig ten opzichte van de voorverkoopprijzen in Nederland. Zeker het ritje naar Duitsland niet waard.
Komt er een vuurwerkverbod?
Ook hierop zeggen wij “Ja” en “Nee”. In 2019 heeft politiek Den Haag in elk geval besloten maatregelen te nemen. Tegen consumentenvuurwerk, helaas. Dat was te verwachten. De druk vanuit de bevolking lijkt toe te nemen (met name op sociale media) om íets tegen vuurwerk te doen. De framing vanuit de media speelt ook zeker een rol. Als je de berichten leest of hoort, denk je dat echt alles aan vuurwerk ligt.
Misschien komt het wel mede hierdoor dat 1 categorie vuurwerk vanaf seizoen 2020-2021 niet meer toegestaan is in Nederland: categorie F3. Denk dan aan Chinese rollen (duizendklappers) en single shots (Thunder King).
Dit is een eerste stap in de richting van een verbod op vuurwerk. In Apeldoorn gaat men zelfs zo ver dat er mogelijk in de hele gemeente een verbod op vuurwerk komt. Als dat lukt, zullen snel meer gemeenten volgen.
Hoe voorkomen we een vuurwerkverbod?
Simpel: door geen illegale rotzooi meer te kopen en af te steken. En door je te houden aan de afsteektijden. Anders mag je straks alleen nog categorie F1-vuurwerk afsteken. Als dat is wat je wil, prima. Ga vooral door. Bedankt voor het verpesten van het feestje. Wil je wél dat vuurwerk blijft? Houd je dan aan de regels. Wellicht worden ze later nog eens versoepeld. 😉