Vuurwerk nu al te koop – hoe zit dat?

Zaterdagmiddag 13 november 2021. Sinterklaas is weer in het land! We zijn weer aangekomen in de mooiste tijd van het jaar: de periode van de feestdagen en de voorpret. Voor wie niet kan wachten: er is nu al vuurwerk te koop! Laat de discussie maar weer beginnen. Of, toch niet? Want hoe zit dat precies? Hoe kan het dat vuurwerk nu al te koop is?

Vuurwerk nu al te koop

Je kunt nu al terecht in verschillende winkels, tuincentra en bouwmarkten om vuurwerk te scoren. Het gaat dan om vuurwerk uit de categorie F1. Vroeger heette dat ‘kindervuurwerk’, maar er valt tegenwoordig steeds meer onder. Zo kun je fonteinen verwachten, grondbloemen en ook fakkels. Naast de bekende sterretjes, knalerwten en trektouwtjes.

Bij Intratuin in mijn woonplaats hangt al een grote verlichte aankondiging met een tekst als “vuurwerk te koop”. Het hangt er al een paar weken! Zo lang kun je dus al vuurwerk kopen. Totaal legaal! Zelfs afsteken mag. Even verderop zag ik een groepje kinderen al spelen met fonteinen en grondbloemen. Gezellig!

Kerst feestwinkel

Hoe kan het dat vuurwerk nu al te koop is?

Zoals geschreven: het gaat om legaal vuurwerk in de categorie F1. Dit kun je zien op de verpakking van vuurwerk. Dit vuurwerk mag je 24 uur per dag, 7 dagen in de week afsteken. Winkeliers mogen dit vuurwerk ook het hele jaar door verkopen.

Categorie F2 is het grotere vuurwerk, zoals cakeboxen. Dat vuurwerk mag je alleen afsteken op Oudjaarsavond vanaf 18.00 uur en in de Nieuwjaarsnacht tot 02.00 uur. Dat vuurwerk mag op een beperkt aantal dagen voor Nieuwjaarsdag verkocht worden. Ook zijn er strenge regels voor de verkoop van dit vuurwerk.

Gedoe over vuurwerk

Elk jaar is er gedoe over vuurwerk. Tot een paar jaar geleden kenden we het Meldpunt Vuurwerkoverlast, opgericht door GroenLinks (of een medewerker daarvan). Meldingen op dat platform werden soms onterecht gedaan. Bijvoorbeeld omdat het om illegaal vuurwerk ging. Hierdoor ontstond een verkeerd beeld van de traditie die hoort bij Oud en Nieuw, Daarom is de vuurwerkbranche nu zelf een meldpunt vuurwerkoverlast gestart. Door in kaart te brengen waar en wat voor soort vuurwerk af wordt gestoken, kan men beter in beeld krijgen waar het probleem precies zit. Zo kan uitgesloten worden of er geen sprake is van legaal vuurwerk dat nu al verkocht en afgestoken mag worden (categorie F1-vuurwerk), van legaal consumentenvuurwerk buiten de afgesproken tijden, of van illegaal vuurwerk. Daarmee kan de branche met een beter verhaal naar buiten treden, bijvoorbeeld naar de media.

Achmea komt met ‘nieuwe tradities’

Verzekeraar Achmea kwam in 2019 al met een campagne tegen vuurwerk. Dit is nu nieuw leven ingeblazen door te pleiten voor “een nieuw traditie“. Wat denk je van nieuwjaarsbrieven schrijven of ‘rollegies’ eten? Je kunt jouw mening geven door op de speciale website van Achmea te klikken vóór of tegen de nieuwe traditie. Heb je zelf een mooi, nieuw idee? Dan kun je dat ook doorgeven.

Kersttruien-winkel.nl

Afbeelding: Viktoria from Pexels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *