Vuurwerk wordt veiliger vierwerk

De vuurwerkbranche wil af van het negatieve imago van vuurwerk. Vuurwerk wordt het veiliger vierwerk, stellen de brancheorganisatie Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) en Vuurwerkcheck. Lees verder om te zien waarom ze hiervoor kiezen en waarom vierwerk volgens hen veiliger is.

Waarom vuurwerk vierwerk wordt

De term vierwerk wordt gebruikt voor het vuurwerk dat legaal wordt verkocht in Nederland. Dat gaat dus om siervuurwerk. De term vuurwerk ligt de laatste jaren natuurlijk onder een vergrootglas. En niet op een bepaald postieve manier. Vuurwerk komt vaak negatief in het nieuws. En dat terwijl het in veel gevallen om illegaal vuurwerk gaat. Het gaat dan om vuurpijlen, knalvuurwerk en illegaal geïmporteerd zwaar vuurwerk. Er wordt ook vaak geklaagd over vuurwerkoverlast. En dat vindt de branche onterecht, want je als je je aan de regels houdt, kun je maar 8 uur per jaar vuurwerk afsteken.

Kersttruien-winkel.nl

Vierwerk is veiliger vuurwerk

De term vierwerk wordt nu ook gebruikt voor het veiligere vuurwerk. De vuurwerkbranche heeft het nieuw geïmporteerde siervuurwerk anders ontworpen. Hiermee wordt een stabiliteitsgarantie afgegeven. Dat moet letsel (bijvoorbeeld door omvallen van vuurwerk) voorkomen.

Andere grootte maakt vierwerk veiliger

Het speciaal ontworpen siervuurwerk, dat nu dus vierwerk heet, is veiliger door de andere grootte. De afmetingen zijn anders. Het grondvlak, dus waar bijvoorbeeld een pot of cake op staat, is nu net zo groot als de hoogte. Daardoor moet het vuurwerk stabieler blijven staan. Omvallen moet zelfs verleden tijd worden, stelt de branche in een persbericht. Natuurlijk moet het wel op de juiste manier aangestoken worden.

Laten we hopen dat met dit initiatief de traditie van het afsteken van vuurwerk blijft bestaan. Er zijn namelijk steeds meer gemeenten met een vuurwerkverbod. Het goede nieuws is dat de verkiezingen duidelijk hebben gemaakt dat tradities als vuurwerk en Zwarte Piet mogelijk behouden blijven. Dit soort intiatieven, zoals ‘vierwerk’ juichen wij dan ook van harte toe!

Foto: Pexels.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *