Vuurwerkoverlast: verbod op Cat.3-vuurwerk – standpunt VVD onduidelijk

Met ingang van Oud & Nieuw 2020/2021 is er een verbod op Cat.3-vuurwerk. Dit vuurwerk, ook wel categorie F3 genoemd, mag dan niet meer verkocht worden door vuurwerkhandelaren. Dit is een maatregel die het kabinet heeft genomen vanwege vuurwerkoverlast. Dit is te lezen bij de NOS.

Steun NederlandFeest.nl door een donatie te geven. Ga nu naar https://www.doneeractie.nl/actie/38504 en doneer! Zo houden we deze website én de traditionele feestdagen in stand! Dank je wel!

VVD onduidelijk over standpunt vuurwerk

De VVD liet op 8 oktober 2019 weten dat de partij ook single shots (denk aan de razendpopulaire Thunder Kings) en zware vuurpijken wil verbieden. Dit zei Dilan Yesilgoz van de fractie van de regeringspartij. Daarop ontstond ophef en Yesilgoz moest dus haar tweet intrekken. Wel is nu duidelijk dat F3-vuurwerk dus verboden wordt. Ook mogen gemeenten zelf vuurwerkvrije zones instellen. Die maatregel gaat dit jaar nog in.

Duidelijk is dat er binnen de VVD wat rommelt. Staat de parij op het punt vuurwerk helemaal te verbieden? En waarom horen wij geen woord van de VVD over de aanpak van illegaal vuurwerk, de échte boosdoener? De consument én de vuurwerkhandelaar, meestal het MKB, moeten dus bloeden voor illegale activiteiten van anderen. VVD-onwaardig in elk geval.

Cat.3-vuurwerk

Categorie 3-vuurwerk, of F3-vuurwerk, is vuurwerk van een wat zwaardere klasse. Denk aan Chinese rollen. De focus ligt op knalvuurwerk dat ook nog eens veel troep veroorzaakt, zo lijkt het.

Cat.1-vuurwerk mag je altijd afsteken

Naast Cat.3-vuurwerk kennen we ook Cat.1- en Cat.2-vuurwerk. Onder die eerste categorie vallen sterretjes en ander klein-vuurwerk zoals fonteintjes. Ook dit jaar zul je waarschijnlijk weer vuurwerkpakketten tegenkomen bij winkels als HEMA, Big Bazar. Xenos of Albert Heijn. Dit vuurwerk mag het hele jaar door worden verkocht en afgestoken. Je hoeft je dan niet aan de afsteektijden te houden.

Verbod op consumentenvuurwerk onterecht

NederlandFeest.nl vindt een verbod op vuurwerk voor consumenten géén oplossing voor het probleem ‘vuurwerkoverlast’. Sowieso is het nog maar de vraag of er sprake is van overlast: de regels zijn dusdanig aangescherpt dat je alleen nog vuurwerk (hoger dan Cat.1) mag afsteken op Oudjaarsavond vanaf 18.00 uur tot Nieuwjaarsdag 02.00 uur in de nacht. De overlast die consumenten geven is dus zeer beperkt.

NederlandFeest.nl vindt het onterecht dat de consument moet opdraaien voor vuurwerkoverlast, veroozaakt door illegaal vuurwerk. De échte overlast komt door mensen die buiten de genoemde tijden om vuurwerk afsteken én door illegaal vuurwerk. De regering lijkt daar niets tegen te doen. Over controles, handhaven en harder straffen, lezen wij niets in de berichtgeving over vuurwerk. Daarnaast zijn het volslagen idioten die niet om kunnen gaan met vuurwerk: dronken (illegaal) vuurwerk afsteken kan natuurlijk niet. Het is aan jou en mij om mensen aan te spreken op dit gedrag. Door dit soort dwazen verdwijnt straks opnieuw een prachtige Nederlandse traditie.

NOS met nepnieuws over vuurwerk

Dan de media. Die lijken te smullen van wéér een traditie die langzaam maar zeker sneuvelt. Naast een redelijk succesvolle hetze tegen Zwarte Piet in de media (de NTR gebruikt alleen nog RoetveegPieten), is het nu de beurt aan de media om Oud&Nieuw kapot te maken, zo lijkt het.
De NOS doet het vooral erg goed wat dat betreft. Met nepnieuws denkt de NOS een vuurwerkverbod ‘wel even’ te verbieden. Zo wordt gesproken over 400 gewonden tijdens de afgelopen jaarwisseling. Er vielen tot overmaat van ramp ook nog eens twee doden. Dat die doden vielen door gestunt met illegaal vuurwerk, dat vertelt de NOS er niet bij.

Bron: NOS-app.

Elke keer opnieuw betrappen wij de NOS op dit soort zaken. Ook nu lijkt er bewust campagne gevoerd te worden tegen Nederlandse gebruiken. Onder de noemer vuurwerkoverlast, moet weer een traditie sneuvelen. Doet de NOS-redactie dit bewust, of is er sprake van slechte journalistiek? Er worden halve waarheden verkondigd. Pas dus op als je dergelijke berichten leest. Niet alles wat in de krant staat (of in dit geval de NOS-app), is waar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *