Vuurwerkverbod in Amsterdam

Wat er al lange tijd aan zat te komen, is waarheid geworden: er komt een vuurwerkverbod in Amsterdam. Met ingang van de jaarwisseling 2021/2022 mag er geen vuurwerk met worden afgestoken in de Nederlandse hoofdstad. Dat maakte burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) vandaag bekend. AT5 meldt dit nieuws op hun website.

Amsterdam niet de eerste met vuurwerkverbod

Amsterdam treedt hiermee in de voetsporen van Apeldoorn. De Gelderse gemeente maakte al eerder een eind aan vuurwerk. Apeldoorn zou de eerste gemeente zijn geweest die vuurwerk verbiedt. Maar door corona kwam er tijdens de jaarwisseling 2020/2021 een landelijk vuurwerkverbod.

Kersttruien-winkel.nl

Verkoop vuurwerk Amsterdam niet aan banden

Het gekke is dat de verkoop van vuurwerk in Amsterdam dit jaar (nog) niet aan banden wordt gelegd. Wie in de gemeente Amsterdam vuurwerk wil kopen, kan dus nog terecht in de eigen stad. Maar afsteken wordt lastig. Daarvoor zul jij je dus de gemeente moeten verlaten.

Onduidelijkheid over F1-vuurwerk

Onbekend is nog wat er gebeurt met het legale categorie F1-vuurwerk (klik voor een video). Hierbij kun je denken aan grondbloemen, fonteinen en sterretjes. Landelijk gezien is daar géén verbod op. Je mag dit zelfs 24 uur per dag en 7 dagen per week afsteken. Verkoop van dit vuurwerk is ook toegestaan. Steeds meer winkelketens doen hieraan mee. Van HEMA en Action tot Albert Heijn en Xenos. Meestal zie je de vuurwerkpakketten, die nog behoorlijk leuk zijn ook (!) half november al in de winkels.

Vuurwerkverbod Amsterdam door overlast

Het is niet geheel onverwacht dat er een vuurwerkverbod in Amsterdam komt. Er was de laaste jaren behoorlijke overlast door vandalen die vuurwerk afstaken buiten de aangegeven tijden. Ook het aantal calamiteiten speelt een rol. Onduidelijk is hoe de gemeente hierop denkt de handhaven. In Apeldoorn zien BOA’s en handhavers het helemaal niet zitten om te controleren. Het lijkt er daar op dat het verbod op vuurwerk een ‘papieren verbod’ wordt, waar geen controle op zal komen.

Illegaal vuurwerk neemt waarschijnlijk toe

NederlandFeest.nl pleit al lang voor meer voorlichting over vuurwerk. Het negatieve imago van vuurwerk is grotendeels onterecht. Consumentenvuurwerk is vrij ongevaarlijk, tenzij je er mee gaat stunten natuurlijk, maar dat is ook het geval met andere huis-tuin- en keukenproducten. Illegaal vuurwerk, zeg maar de harde knallen die lijken op bommen, vormt het probleem. Veel mensen ervaren daar hinder van. Bijvoorbeeld door geluidsoverlast. Ook schrikken dieren hiervan. Het is erg jammer dat er niet veel beter wordt gecontroleerd op import van (illegaal) vuurwerk. Zo kan veel ellende worden voorkomen en kan iedereen genieten van al het moois dat de lucht in gaat met de jaarwisseling.

Steun NederlandFeest.nl

Help mee met de uitbouw van dit platform over de Nederlandse feestdagen en tradities. Je kunt nu eenvoudig doneren via PayPal! Er zijn ook andere opties. Bekijk ze allemaal!

Je kunt ook even naar onze adverteerders gaan. Wat dacht je van leuke Sinterklaascadeaus voor jouw koters? Kijk snel op Koterstore.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *