Vuurwerkverbod werkt niet

Het is zo duidelijk als wat: een vuurwerkverbod werkt niet in Nederland. Zeker niet als omliggende landen wél vuurwerk blijven verkopen de komende jaren. Met open grenzen, kun je eenvoudig legaal vuurwerk importeren. Daarnaast zal er een enorme toename zijn van illegaal vuurwerk. Het proefballonnetje van CDA’er Hubert Bruls (te herkennen aan zijn Billy Turf-look), is dus snel doorgeprikt.

Hubert Bruls (CDA) wil doorpakken met verbod op vuurwerk

CDA’er, voorzitter van de veiligheidsregio’s (Veiligheidsberaad) en huidige burgemeester van Nijmegen, wil het vuurwerkverbod van 2020/2021 doorzetten naar de jaarwisseling van 2021 naar 2022. Diverse media meldden dit nieuws de afgelopen dagen. Enige kans van slagen heeft het plannetje natuurlijk niet. Hieronder een opsomming waarom het níet lukt.

Vuurwerkverbod is niet te handhaven

Het schort allereerst aan handhaving. Wie de politie belde met een klacht over rotjochies en andere Tokkies die illegaal vuurwerk afstaken tijdens de vorige jaarwisseling, kreeg te horen dat de politie daar niet voor komt. Een schrijnend voorbeeld: na dik 5 minuten in de wacht te hebben gehangen, kreeg een inwoner van de gemeente Epe contact met de meldkamer van de politie. Haar klacht: jongens gooiden nitraten (zeer gevaarlijke explosieven, dit is geen vuurwerk meer te noemen) in haar tuin. Opzettelijk. De ramen trilden er nog net niet uit. Je zou denken dat de politie meteen komt om dit soort tuig op te pakken en op te sluiten. De politiemedewerker: “sorry mevrouw, maar daar komen wij niet voor. We hebben het veel te druk met andere zaken”. Wat die andere zaken waren, werd er niet bij verteld. Maar wat kan er erger zijn dan explosieven voor je deur? Juist dit soort tuig moet keihard aangepakt worden! Maar de politie laat het afweten.

Consument is de dupe

De consument die graag een beetje vuurwerk wil afsteken, omdat het nu eenmaal alleen mag tijdens Oud en Nieuw, is de dupe. Geen cakes meer vol prachtig siervuurwerk. Alleen maar sterretjes en fonteintjes, het zogenoemde Categorie F1-vuurwerk. Maar met een beetje pech pakt Hubertje Bruls ook dát nog af. Bruls is vastberaden en heeft de media alvast ingepakt. O ja, dit is Hubert Bruls trouwens:

Van deze Billy Turf, die graag in de picture wil komen om een ministerspost te bemachtigen in een volgend kabinet, neem je toch niets voor waar aan? Wellicht wil hij Minister van Volksgezondheid worden? Zou mij niets verbazen!

Begin het jaar net als Hubert Bruls goed. Bestel een lekkere vette hap! 😉

Illegaal vuurwerk neemt enorm toe

We hoorden het afgelopen jaarwisseling, waarin er sprake was van een vuurwerkverbod, regelmatig: harde knallen! Het gaat soms om legaal carbid. Wie in het buitengebied woont is vast bekend met carbidschieten. Maar de échte klappers komen van illegaal vuurwerk zoals vlinders en cobra’s. Deze illegale knallers verpesten het feest voor vuurwerkliefhebbers. Het leek zelfs erger dan voorgaande jaren! Daarom pleit NederlandFeest.nl al jaren voor keiharde aanpak van illegaal vuurwerk. Het idee: wie betrapt wordt met illegaal vuurwerk gaat de komende 10 jaar de maand december en de eerste week van januari in quarantaine. Enkelband om. Wie alsnog de fout in gaat, wordt in een cel geplaatst. Raken die ook eens bezet.

Alleen door keiharde aanpak van tuig dat nog steeds met illegaal vuurwerk in de weer is, kunnen we van Oudjaarsdag en Nieuwjaarsdag weer échte feestdagen maken!

Steun NederlandFeest.nl

NederlandFeest.nl ligt onder vuur. Websites met Zwarte Piet erop afgebeeld kunnen mogelijk binnenkort geen reclame-inkomsten meer genereren.

Wil jij dit geluid behouden? Wil jij op de hoogte blijven van Sinterklaas, Zwarte Piet, Kerst, Oud en Nieuw, vuurwerk, Pasen, paasvuur, Pinksteren en nog veel meer Nederlandse feestdagen en tradities? DONEER dan nu!

Naast onze doneeractie-pagina en Tikkie kun je nu ook via PayPal een (kleine) donatie doen om onze website en sociale media in de lucht te houden.

Doneeractie

Wil je helemaal anoniem doneren? Gebruik dan deze link en stort via Doneeractie.nl. NederlandFeest.nl weet zo niet wie er doneert.

PayPal

Hier maak je meteen een bedrag over via PayPal. Het komt direct bij de maker terecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *