VVD en D66: schrap Tweede Pinksterdag in ruil voor Bevrijdingsdag

VVD en D66 in de Tweede Kamer willen een einde aan Tweede Pinksterdag. Dat werd vanochtend duidelijk in een uitzending van Goedemorgen Nederland van WNL. Ook het AD schrijft hierover. De partijen willen dat iedereen vrij is op Bevrijdingsdag, 5 mei. Maar daarvoor moet wel een andere feestdag sneuvelen. En dat wordt, als het aan die partijen ligt: Tweede Pinksterdag.

Steun NederlandFeest.nl door een donatie te geven. Ga nu naar https://www.doneeractie.nl/actie/38504 en doneer! Zo houden we deze website én de traditionele feestdagen in stand! Dank je wel!

Nederland heeft weinig vrije feestdagen

Het voorstel klinkt goed: iedereen vrij op 5 mei. Dat is nu alleen om de 5 jaar het geval. Dus in 2020 en 2025 is Bevrijdingsdag een nationale feestdag. Dat zou nu jaarlijks een nationale vrije dag moeten worden, vinden de politici. Maar zij vergeten dat Nederland al heel weinig vrije feestdagen kent. Zeker in vergelijking met andere Europese landen, loopt Nederland achter. Lees ook het bericht op onze site hierover. Een andere vrije dag inleveren, is dus zeker niet de bedoeling!

Cultuur onder vuur

Daarbij komt dat steeds meer tradities en feestdagen onder vuur liggen in Nederland. Kerst mag geen Kerst meer heten, maar wordt nu ‘Winterfeest’ genoemd. Pasen heet ‘Lentefeest’ en Pinksteren? Dat kent men al niet eens meer. Men denkt dan eerder aan Pinkpop dan aan de uitstorting van de Heilige Geest. Als je Tweede Pinksterdag (een vrije maandag voor iedereen!) afschaft, dan vergaat de interesse voor deze dag toch helemaal? We moeten juist meer uitleggen wat onze feestdagen betekenen in plaats van deze dagen af te schaffen!

Niet alleen ligt onze cultuur onder vuur door politici en actiegroepen, zoals Kick Out Zwarte Piet. Ook wij Nederlanders zelf werken dit in de hand. Er is geen aandacht meer voor onze gebruiken. Geen aandacht voor onze geschiedenis. Waar we vandaan komen. Hoe kan het dat een groot deel van de Nederlanders niet eens meer weet waar Kerst, Pasen en Pinksteren over gaan? En wat volgt? Moeten we Hemelvaartsdag inleveren voor het Suikerfeest?

Bevrijdingsdag een vrije dag

NederlandFeest.nl pleit er dan ook voor om het voorstel ‘Bevrijdingsdag een vrije dag’ aan te nemen, maar dan wel als éxtra vrije feestdag. We hebben er al weinig. Een spreiding van feestdagen zou ook welkom zijn. Van juni tot eind september zijn er geen vrije feestdagen meer. Daarom zou het goed zijn in die periode, bijvoorbeeld in september of oktober nog een vrije dag ’te verzinnen’. Wij zijn benieuwd naar jouw voorstel!

Lees ook eens…

1 thought on “VVD en D66: schrap Tweede Pinksterdag in ruil voor Bevrijdingsdag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *