Weinig vrije feestdagen in Nederland

Wie denkt dat we vaak vrij zijn in Nederland vanwege feestdagen heeft het mis: Nederland is na het Verenigd Koninkrijk het land met de minste vrije feestdagen, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het land met de meeste vrije feestdagen in Europa is Slowakije: 15 dagen. Nederland heeft er 9.

Je bent misschien net terug van zomervakantie. Je vakantiedagen zijn op. Dan snak je over een tijdje weer naar een vrije dag. Maar die eerste vrije feestdag is er pas weer op woensdag 25 december 2019, Eerste Kerstdag. Je moet dus nog even geduld hebben, als je dit bericht in augustus leest…

Overzicht nationale vrije feestdagen

Nederland kent maar een handvol nationale vrije feestdagen. Dat zijn:

Nieuwjaarsdag

Deze dag valt altijd op 1 januari. We vieren dan de start van het nieuwe jaar. Dat wordt in Nederland altijd ingeluid met veel vuurwerk.

Pasen

Hier vieren we dat Jezus uit de dood is opgestaan, nadat hij op Goede Vrijdag aan het kruis stierf.

De datum verschilt, maar Pasen valt altijd op zondag en maandag. Daardoor heb je dus maar 1 extra vrije dag als je niet in het weekend werkt.

Koningsdag

Sinds 2014 op 27 april, tenzij deze dag op een zondag valt. Dan is het op zaterdag 26 april.

Bevrijdingsdag

Een vreemde eend in de bijt. Slechts 1x per 5 jaar is Bevrijdingsdag een nationale feestdag en dus een vrije dag voor (bijna) iedereen. Zit er een 0 of een 5 in het jaartal? Dan heb je dus een vrije Bevrijdingsdag. De eerstvolgende is dinsdag 5 mei 2020.

Hemelvaartsdag

Hierop herdenken we de tenhemelopneming van Jezus Christus. Jezus keert terug naar God in de hemel. Dit is altijd 40 dagen na Pasen (de opstanding uit de dood).

Deze dag valt altijd op donderdag. Een nationale vrije feestdag.

Pinksteren

Tien dagen na Hemelvaartsdag vieren we de uitstorting van de Heilige Geest. Dat is dus tijdens Pinksteren. Pinksteren valt altijd op zondag en maandag. Hierdoor krijg je dus 1 extra vrije dag: de maandag.

Kerst

De laatste in het rijtje is Kerst. De Kerstdagen vieren we altijd op 25 en 26 december. Deze dagen vieren we de geboorte van Jezus Christus.

In 2019 heb je geluk: je bent dan vrij op woensdag 25 december 2019 en donderdag 26 december 2019.

Omdat 2020 een schrikkeljaar is, slaan we een dag over: dan valt 25 december, Eerste Kerstdag, op vrijdag. Tweede Kerstdag heb je pech: dat valt in 2020 op een zaterdag. En dus: géén extra vrije feestdag.

Meer vrije feestdagen

Omdat we in Nederland ten opzichte van andere landen minder vrije feestdagen hebben, roept dat de vraag op: wat kunnen we nog méér vieren? Hier een paar suggesties voor extra vrije feestdagen.

Bevrijdingsdag standaard vrije dag

Wij denken aan Bevrijdingsdag: laat dat voor iedereen een vrije dag zijn. Elk jaar opnieuw. Vrijheid is een groot goed. Dat mogen we best vieren.

Oudjaarsdag

Waarom zijn we niet standaard ook vrij op Oudjaarsdag? Lekker oliebollen bakken met vrienden en familie, appelbeignets en appelflappen eten, vuurwerk kopen én afsteken… Kortom: een feest voor iedereen!
Nadeel: het kan op zaterdag of zondag vallen.

Sinterklaas

Om iedereen de kans te geven het Sinterklaasfeest te vieren, zou iedereen standaard vrij moeten zijn op 5 december. Het nadeel van deze dag is dan weer: het kan ook op zaterdag of zondag vallen.

Ook voor al je Oktoberfest, Halloween, Sinterklaas & Zwarte Piet-kleding shop je bij

Suikerfeest

Nederland is een smeltkroes van culturen. Waarom niet ook een nationale dag op de dag waarop moslims het Suikerfeest vieren? Ja, dit komt dan náást Tweede Pinksterdag. Die dag leveren we niet in. Het Suikerfeest wordt wel elke keer op andere data gevierd. Het duurt ook 2 dagen. Nemen we dan 1 of 2 dagen vrij? En in 2020 hebben we er ook geen profijt van. Het Suikerfeest is dan op zaterdag 23 en zondag 24 mei 2020. Dat levert ons geen extra vrije feestdagen op.

Een andere feestdag?

Heb jij een suggestie voor een extra feestdag? Laat het hieronder weten! We zijn erg benieuwd!

3 thoughts on “Weinig vrije feestdagen in Nederland

    1. Dat is een hele mooie toevoeging! Zo kunnen we ons allemaal die dag inzetten voor onze huisdieren, of voor dieren in het wild bijvoorbeeld. Top!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *