Wild Geraas 2 – de oorsprong van Zwarte Piet

Steun NederlandFeest.nl door een donatie te geven. Ga nu naar https://www.doneeractie.nl/actie/38504 en doneer! Zo houden we deze website én de traditionele feestdagen in stand! Dank je wel!

Documentairemaker Arnold-Jan Scheer komt met een vervolg op de docu Wild Geraas. De film over de oorsprong van Zwarte Piet. De zwarte figuur die wij kennen als knecht van Sinterklaas, blijkt al veel ouder dan het Meertens Instituut beweert. Het is niet onderwijzer Jan Schenkman die Nederland kennis liet maken met Zwarte Piet. De zwarte helper komt al sinds mensenheugenis voor. Ook Marcel Bas schreef hier al over. In zijn boek ‘Zwarte Piet – discriminerend of fascinerend?‘ legt hij uit waar we de zwartgeverfde gezichten eerder zagen. 

Trailer ‘Mijn ontmoetingen met de duivel’

Arnold-Jan Scheer heeft een trailer geplaatst op Vimeo van zijn nieuwste documentaire. Het vervolg op Wild Geraas, Wild Geraas 2, heet ‘Mijn ontmoetingen met de duivel’ en gaat 12 november in première. Bekijk de trailer van deze Sinterklaasfilm over de oorsprong van Zwarte Piet hier:

Wild Geraas dankzij crowdfunding 

Via crowdfunding is de film Wild Geraas 2, Mijn ontmoetingen met de duivel tot stand gekomen. 

Wil jij het onderzoek van Arnold-Jan ook steunen of ben je gewoon heel nieuwsgierig naar zijn films en boek? Kijk dan even op de website Wildgeraasdefilm.nl. Je bestelt de docu al voor €15!

Documentaires over de oorsprong van Zwarte Piet niet op tv

De documentaire Wild Geraas is inmiddels een paar jaar oud. Helaas heeft nog geen enkele omroep de film durven uitzenden. Zijn zenders en omroepen in Nederland te bang voor de anti-Zwarte Pieten, die geweld niet schuwen? Of zit er iets anders achter? In elk geval zou iedereen de film van Scheer moeten bekijken. Zo krijg je een duidelijk beeld van het ontstaan van Zwarte Piet en de zwartschminktraditie. Je ontdekt dat van racisme geen sprake is. En ook niet kan zijn. Helaas horen we nog veel te vaak andere geluiden, maar die blijken dus nergens op gebaseerd, anders dan emotie.

Hopelijk toont men in Hilversum nu wél ballen. Misschien dat Powned of WNL deze film kan uitzenden?

Bron foto: screenshot Vimeo/Anrold-Jan Scheer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *