Zwarte Piet – discriminerend of fascinerend?

Steun NederlandFeest.nl door een donatie te geven. Ga nu naar https://www.doneeractie.nl/actie/38504 en doneer! Zo houden we deze website én de traditionele feestdagen in stand! Dank je wel!

Zwarte Piet, de knecht van Sinterklaas, ligt regelmatig onder vuur in de Nederlandse en Vlaamse media. Maar waarom? Wat is er mis met Zwarte Piet? En is dat terecht?

Op NederlandFeest.nl vieren we Sinterklaas zoals we dat al eeuwen doen: traditioneel mét een zwartgeschminkte helper van Sint Nicolaas dus. Wij noemen hem Zwarte Piet. In andere landen zie je veel andere verschijningen. Soms heet hij Ruprecht, soms Schmutzli. Hans Trapp kan hij ook nog heten. Of misschien ken je Hadji Firoez wel? Dat is de Zwarte Piet uit Iran. Over de hele wereld komt de ‘zwarte figuur’ voor. En dat al eeuwen lang. Als je daar meer over wilt lezen, moet je ‘Zwarte Piet – Discriminerend of fascinerend?’ zeker lezen!

Boek: Zwarte Piet – Discriminerend of fascinerend?

Marcel Bas, auteur. Foto: Marcel Bas.

Het compacte boek van Marcel Bas (‘s-Gravenhage, 1970) is in 2013 verschenen. Daarom zie je misschien wat ‘verouderde’ dingen terug, zoals een bericht over zangeres Anouk die op haar Facebookpagina tegen Zwarte Piet ten strijde trekt. Maar omdat de discussie in de media weer volop gevoerd wordt, is dit boekje ook 5 jaar later een must voor iedereen die het andere verhaal wil vertellen.

Marcel Bas is aan dit boekje begonnen toen de discussie nog pril was. De discussie begon ermee dat Zwarte Piet een slaaf zou zijn uit de 19e eeuw. Onjuist, stelt Bas in zijn boek. En hij toont ook aan dat de traditie al veel ouder is dan die tijd. Marcel Bas neemt je mee op een ontdekkingstocht van “uitbundige volksrituelen en boemannen”. 

Bestel het boek Zwarte Piet van Marcel Bas op deze website (pagina opent in een nieuw venster) tegen de speciale prijs van €9,50 (normaal €10,95).

Eeuwenoude geschiedenis – ouder dan de VOC

Als je het boekje van Bas uitleest, zul je op verjaardagen, op het werk en in discussies over Zwarte Piet veel gemakkelijker kunnen uitleggen waar de traditie vandaan komt en hoe oud deze traditie is. En dat gaat ver terug: tot de tijd waarin wij Nederlanders de god Wodan nog aanbaden. Je zult zien dat ons Sinterklaasfeest veel weg heeft van de gebruiken uit die tijd. Zelfs Amerigo bestond in die tijd al. Al heette hij toen ‘Sleipnir’. Het paard van Wodan.

Dit boekje zal je verbazen hoe oud het Sinterklaasfeest al is. Hoe ver je terug moet gaan in de tijd om meer van de oorsprong van dit feest te weten te komen. En je maakt meteen kennis met tradities en gebruiken die veel lijken op onze Sinterklaasviering. Zo leer je meer over gebruiken in landen als Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk. Ook daar komen ‘zwarte mannen’ voor, als metgezel van een heilige.

Andere Nederlandse wintergebruiken

Aan het eind van het jaar komen naast Sinterklaas en Zwarte Piet meer bijzondere gebruiken voor. Ook daarover lees je meer in ‘Zwarte Piet – Discriminerend of fascinerend’ van Marcel Bas. Sint Maarten wordt ook nog genoemd. Ook die lijkt af te stammen van Wodan. In dit boek lees je er meer over.

Vaak hebben deze tradities te maken met oude rituelen. Bijvoorbeeld voor vruchtbaarheid. Of ze hebben met de zonnewende te maken. Wist je dat de oudejaarsverenigingen daar ook hun oorsprong kennen?

Ook lees je meer over de bijzondere viering van Sinterklaas op Schiermonnikoog, waar het feest ‘Klozem’ heet.

Hoor de wind waait door de bomen…

Je komt er ook achter waar ‘Hoor de wind waait door de bomen’ vandaan komt. Dat het iets te maken heeft met de oude rituelen en Wodan verklappen we alvast. De rest lees je lekker zelf.

Boek ‘Zwarte Piet’ bestellen

Je koopt het boek ‘Zwarte Piet – Discriminerend of fascinerend’ nu extra voordelig via NederlandFeest.nl op de website van Marcel Bas. De normale prijs is €10,95 (via bijvoorbeeld Bol.com), maar hier koop je het boek voor de speciale prijs van €9,50!

Bestel meteen even de leukste knuffels. Snel in huis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *