Zwarte Piet verdwijnt, superheld verschijnt in Bolsward

Wie dacht dat de Friezen nog wel ‘normaal’ deden over Zwarte Piet, heeft het mis. Zwarte Piet verdwijnt, superheld verschijnt in Bolsward. Tsja, het moet natuurlijk wel rijmen.

Uiterlijk P.I.E.T. in Bolsward

De nieuwe Zwarte Piet gaat P.I.E.T. heten, volgens NieuwNieuws.nl. Daar zie je ook hoe de superheld in Bolsward er uit komt te zien. Het is geen gezicht. Je ziet het gezicht dan ook niet. Die zit achter een zwart masker (á la Zorro of Batman). P.I.E.T. staat voor Professioneel, Internationaal, Empathisch Team. Het bekende Zwarte Pietenpak krijgt een make-over en ziet er uit alsof het zo uit een Marvel-film komt. Maar dan de B-variant ervan.

Met dit pakje en uiterlijk, denkt Bolsward hét alternatief gevonden te hebben voor Zwarte Piet. En dat terwijl het Sinterklaasjournaal, zelf aan de wieg van afschaffing van Zwarte Piet, in de eerste aflevering van seizoen 2020 een – jawel – ZWARTE PIET toonde (bekijk de aflevering hier terug)! Het bleek SmeerPoetsPiet, die in de machinekamer werkt bij de stoommachine die op kolen werkt. En daar wordt iemand zwart van. Prachtige uitleg. Misschien een stap op weg terug naar échte Zwarte Pieten, NTR? In elk geval een welkome verschijning, tussen de RoetveegPieten! Dat er maar snel meer SmeerPoetsPieten mogen verschijnen.

In Bolsward was men hiervan kennelijk niet op de hoogte. En dus bedacht striptekenaar Bauke Wielinga déze P.I.E.T. (klik voor foto van Wilfred de Bruijn, foto bij NieuwNieuws) . Geen Zwarte Piet meer, maar figuren die door iedereen gespeeld kunnen worden, is het idee. Misschien nog eens even in de geschiedenis van Zwarte Piet duiken, Bolsward?

Kersttruien-winkel.nl

De revolutie begon in Friesland

Een ware revolutie. Zo werd de actie van de Blokkeerfriezen gezien op 18 november 2017. Een groep heldhaftige Friezen blokkeerde de snelweg A7 bij Joure. Hiermee kon veel ellende bij de intocht van Sinterklaas in Dokkum worden voorkomen. De revolutie begon in Friesland. Daar keerde het tij. Dachten we met zijn allen. Nu is het Bolsward die Zwarte Piet vervangt voor een superheld. Zwarte Piet verdwijnt, superheld verschijnt, moeten ze in Bolsward gedacht hebben.

Vind jij deze nieuwe P.I.E.T. een leuke verschijning? Of denk je dat Bolsward compleet naast de pot piest en zich moet houden aan Zwarte Piet? Laat het hieronder in de comments weten.

Steun NederlandFeest.nl!

Steun NederlandFeest.nl door een donatie te geven. Ga nu naar PayPal en doneer! Zo houden we deze website én de traditionele feestdagen in stand!

Foto: Zwarte Piet in betere tijden, toen hij nog geen superheld was. Hier in het Gelderse Epe. Eigen foto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *